Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić javno istakao: Treba se zapitati zašto je srpskom narodu tijesno u BiH i zašto prijete secesijom

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić je nakon sjednice u Mostaru komentirajući posljednji potez Milorada Dodika i odlukama o nepoštivanju Ustavnog suda BiH kazao da se treba zapitati zašto je srpskom narodu tijesno u BiH.

Ističe kako treba znati da je te odluke Narodne skupštine RS-a donijela kvalificirana parlamentarna većina u jednom entitetu i da to nisu stajališta samo vladajuće strukture u RS-u, već i da opozicija ima čak i radikalnija stajališta u odnosu na odluke Ustavnog suda BiH i nekih poruka koje dolaze.

“Prema tome odgovor na ove izazove nisu prijetnje, nego dijalog. Treba znati i da iza tih odluka stoji većina političkih predstavnika konstitutivnog srpskog naroda i treba se također postaviti pitanje zbog čega je jednom konstitutivnom narodu tijesno u Bosni i Hercegovini, pa se čak ponekad prijeti samostalnošću i secesijom”, rekao je Ljubić.

Ističe kako treba otvoriti dijalog i doći do takvih rješenja koja će sva tri konstitutivna naroda uvjeriti da je opcija ostanka u Bosni i Hercegovini i razvoja suradnje i prosperitetne države najbolja opcija za svaki od tri konstitutivna naroda.

“Oni koji se najviše zgražaju nad tim odlukama Narodne skupštine RS-a i zazivaju određene smjene su također oni koje su najviše protive imenovanju hrvatskog predstavnika u Ustavni sud koji je dobio praktički jednoglasnu podršku od višečlane, višestručne i višenacionalne komisije za izbor i imenovanje ustavnih sudaca”, naglasio je predsjednik GV HNS-a.

Dakle, kako ističe, “najbolji način da pridobijemo podršku iz RS-a i srpskog naroda za suradnju u okviru institucija BiH je za pravo da se prestane sa oduzimanjem političkih prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao najmalobrojnije narodu”.

“Ako je svaki konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini svjestan da su zaštićena prava i onog najmalobrojnijeg onda neće biti nikakvog razloga za strah brojnijih u Bosni i Hercegovini.

Prema tome u konačnici nije rješenje u smjenama niti je pozivanje međunarodnih predstavnika na smjene, a još manje je rješenje upućivanja određenih prijetnji, već je rješenja u dijalogu.

Ja se nadam da taj sastanak u Konjicu koji se održava će ići u tom smjeru”, zaključio je Ljubić.

Na sjenici Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru se raspravljalo o realizacija Pravilnika o izradi i dodjeli odličja Hrvatskog narodnog sabora i Realizacija zaključaka iz Demografske strategije, a najveći naglasak je bio na nastavku aktivnosti na reformi izbornog zakonodavstva i ograničenim promjenama Ustava, te su izvršena imenovanja iz nadležnosti Glavnog vijeća HNS.

“Osnova za nastavak rada je već ono što je urađeno do sada, a urađeno je mnogo toga na sastancima u Neumu i Sarajevu i kao što znate u jednom momentu se čak bilo blizu dogovoru koji je onda na kraju krajeva miniran od određenih političkih aktera koji danas na neki način pokušavaju stavljati klipove u taj proces ustavne reforme.

Ali na sreću te politike su danas van matice odlučivanja i van koalicije koja tvori i Vijeće ministara i Vladu Federacije BiH i stoga vjerujem i želim vjerovati da će u sljedećih šest mjeseci doći do adekvatnog dogovora jer sat otkucava”, rekao je kazao je Ljubić.

Također je naglasio kako treba spinove i manipulacije demaskirati koje idu u smjeru da je odluka o predmetu Ljubić provedena, jer kako naglašava to mogu reći samo neznalice ili ljudi koji nemaju dobre namjere.

“Ustavni sud je jasno godinama nakon što je izbrisao određene članke Ustava potvrdio analizirajući provedbu Ustavnog suda da provedba odluka o predmetu Ljubić nije provedena”, zaključio je lider GV HNS-a BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.