Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović na televiziji ljutito poručio: “Učinit ću sve da Željko Komšić nikada više ne predstavlja hrvatski narod jer ga taj narod nikada nije ni birao”

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović poručio je danas kako će biti “najsretnija osoba u Bosni i Hercegovini kada ugasimo Hrvatski narodni sabor”, a to će se dogoditi kada, kako je dodao, hrvatski narod bude ravnopravan sa Bošnjacima i Srbima.

Cvitanović je govorio za televiziju N1.

Iako ste svojevremeno govorili da biste bili najsretniji da HNS ne postoji, HDZ 1990 na izbore izlazi u sklopu te koalicije. Za koje nivoe izlazite samostalno na izbore?

Za sve nivo izlazim samostalno izuzev Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje, ne svojom krivnjom, moramo čuvati našeg kandidata kojeg ugrožava Željko Komšić. BiH na žalost nije zemlja jednakopravnih naroda.

U ime HDZ-a 1990 učinit ću sve da Komšić nikada više ne predstavlja hrvatski narod jer ga taj narod nikada nije ni birao. Bit ću najsretnija osoba u BiH kada ugasimo Hrvatski narodni sabor, a ugasit ćemo ga kada hrvatski narod bude ravnopravan sa srpskim i bošnjačkim narodom.

Hoće li Komšiću uspjeti da ponovo uđe u Predsjedništvo. Vi oko HNS-a dajete podršku Borjani Krišto?

Moj prvestveni cilj je da Komšić ne bude član Predsjedništva, samim tim će Krišto to biti. Situacija u BiH je vrlo složena i iz te pozicije je nužno da narod izađe na izbore i da bira.

Ne smatram da je Komšić kandidat ispred hrvatskog naroda, smatram da je zloupotrijebio poziciju koju mu je dao Izborni zakon.

Kada analizirate rezultate prošlih opštih izbora vidjet ćete da je za Komšića glasao mali broj Hrvata. Ne može imati legitimitet vlastitog narod ako ne prelazi više od 2 posto podrške hrvatskog naroda. I ne može ako nikada nije došao u opštine gdje su Hrvati većina.

Sa kakvim rezultatom u okviru HDZ 1990 bili biste zadovoljni nakon 2. oktobra?

Ja sam svoj mandat vezao za Opće izbore i ono što će nas učiniti zadovoljnima je da moramo biti zastupljeni na svim nivoima. Naročito mi je bitan rezultat u SBK gdje nam je presudna politička borba da onemogućimo one strukture koje žele kontrolu na šest nelegitimnih Hrvata.

Poručujete da bez HDZ-a 1990 se neće moći napraviti Vlada Federacije BiH. Jeste li već dogovarali raspored ministarskih mjesta unutar koalicije?

Nismo o tome uopšte razgovarli nego projekcija, koja je sigurna, pokazuje da ćemo imati svoje zastupnike u Klubu Hrvata. Ulazimo u ove izbore poprilično samouvjereno i opušteno.

Pogledajte šta je između ostalog poručio Cvitanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.