Predsjednik HDZ-a Dragan Čović javno poručio: “Ne treba zazivati da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke. To mora uraditi vlast na svim nivoima”

Predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Dragan Čović rekao je danas nakon sastanka sa hrvatskim ministrom Šimom Erlićem da je opozicija dosta jaka i da će učiniti sve da pokaže da je vlast nesposobna. On se zahvalio Vladi i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću za pomoć na evropskom putu BiH, da bi ona otvorila pregovarački proces.

“Iako to jučer nije završilo možda onako slavodobitno kako smo očekivali, ali to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećeg mjeseca mi svoje obaveze izvršiti iz paketa od 14 uslova”, rekao je Čović.

Dodao je da kod svakih od tih uslova svakodnevno komuniciraju sa Vladom Hrvatske.

“To je prava veza sa Evropskom unijom kako bi BiH dobila mjesto koje zaslužuje”, kazao je Čović.

Ponovio je da je “predstavnicima” hrvatskog naroda prioritet Izborni zakon.

“Mislim da ćemo kroz razgovore koje vodimo ovih dana to i okončati”, rekao je Čović. Govorio je i o jučerašnjoj odluci evropskih institucija da ne otvore pregovore sa BiH.

“Evropska unija je donijela najbolju odluku kakvu je mogla donijeti uvažavajući različiti interese. Na nama je da se dokažemo. Na nama je da završimo sve druge zakone. Od izbornog zakona pa nadalje”, kazao je Čović.

Istakao je da je sve u rukama vladajuće koalicije na nivou BiH.

“Ne trebamo mi očekivati uspjeh ili neuspjeh kroz nečiju odluku.

Izvršimo svoje obaveze, preuzeli smo ih davno, i onda hajmo se veseliti trećem mjesecu. Do kraja ću učiniti sve da završimo ovu godinu uspješno. Do nas je”, rekao je Čović.

Istakao je da hrvatska strana tu ima ključnu ulogu.

“Nekad djeluje da smo malobrojni. Bez te poveznice teško će se napraviti iskorak kada su u pitanju drugi partneri koji čine vlast. Opozicija je dosta jaka, ona će nastojat dokazati da smo nesposobni da uradimo bilo šta, kao Vijeće ministara, kao Vlada Federacije. Na nama je da napravimo nešto drugo. Ja sam uvjeren da ćemo to završiti”, rekao je Čović.

Poručio je da ne treba zazivati da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

“To mora uraditi vlast na svim nivoima”, rekao je Čović – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.