Predsjednik HDZ-a Dragan Čović na televiziji javno poručio: “Visoki predstavnik Christian Schmidt treba završiti proces koji je započeo s prve dvije nametnute odluke”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je jučer za Una TV rekao je da visoki predstavnik Christian Schmidt treba nametnuti izmjene Izbornog zakona i time završiti proces koji je započeo izmjenama načina finansiranja izbora i nametanjem tehničkih izmjena Izbornog zakona.

“Uvjeren sam da visoki predstavnik nije trebao takvo nešto raditi jer voditi javnu raspravu s onim što će se dešavati oko Izbornog zakona kojeg nismo domaćim kapacitetima uspjeli promijeniti u proteklih godinu i po dana.

Mislim da je visoki predstavnik upao u jednu zamku, prije svega bavio se tim pitanjima što ne bi trebao i to nije njihova nadležnost. Stav HDZ-a je da visoki predstavnik nije trebao ništa nametati.

Međutim, on je uspio za ova dva i po mjeseca donijeti dvije krucijalne odluke oko izmjena Izbornog zakona”, rekao je Čović.

Dodao je da se jedna odnosila na finansiranje izbora, a druga na kredibilitet izbornog procesa.

“Ja sam uvjeren kad je donio te dvije odluke da je morao donijeti sve druge odluke koju se se ticale legitimnog predstavljanja. Tada bi to bilo vjerodostojno.

Postaviti rok od 6 sedmica da se neko dogovori, ko nije želio da se dogovara protekle dvije godine ja mislim da je jedna politička poruka koja je trebala na neki način kupiti vrijeme zbog protesta koje smo imali u Sarajevu i evidentno izgrađene atmosfere koja je tražila da se visoki predstavnik ponaša na jedan način”, kazao je Čović.

Naglasio je da će Schmidt, ako je već donio ranije odluke, morati završiti proces nametanjem odluke o Izbornom zakonu bez obzira kakvim pritiscima bio izložen.

“Teško da mi možemo biti zadovoljni bilo čim od ovoga što se nameće kao pitanje. To je jedna mrvica koja se uzima sa stola da bi dobili mogućnost da pravodobnije implementiramo izborne rezultate nakon izbora”, rekao je Čović.

U nastavku je kazao da je on tražio da Schmidt, ako ništa, poništi odluke svih visokih predstavnika prije njega.

“To bi imalo smisla, jer u zadnjih 20 i nešto godina imali ste na stotine takvih odluka koje su počesto bile same sebi svrha”, kazao je predsjednik HDZ-a

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.