Predsjednik HDZ-a Dragan Čović obratio se javnosti, ovo su njegove poruke: “Do Božića s njima moguća vlast, ide se u pravcu koaliranja sa “osmorkom””

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je kako mu se čini da stvari idu u pravcu fomiranja koalicije “Osmorke” i HDZ-a.

Dodao je da nakon uspostave vlasti mora biti izmijenjen Izborni zakon BiH, kako bi Hrvati birali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata.

Na pitanje jesu li “Osmorka” i HDZ BiH novi koalicijski partneri, Dragan Čović je kazao da se ide u tom pravcu.

“Vidjet ćemo, čini se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak oko tih načela programskog i zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u BiH.

Jedan dio bošnjačkih stranaka i s druge strane stranke HNS-a koji su zajedno sa HDZ-om bili na listama, ono što sam ja vidio, iščitao…

Mislim da ćemo kroz razmjene elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći kazati da smo samo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu dogovaranja kako bismo ispoštovali sve rokove koje predviđa Izborni zakon BiH – kazao je Čović.

Naglasio je da Demokratska fronta ne može biti dio koalicije zbog, kako je kazao, četvrtog puta “uzurpiranja” uloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da sa ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast.

Tamo gdje možemo na kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara – rekao je Čović.

Dodao je i kako se mora stvoriti ambijent da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva BiH za četiri godine.

“Mislim da ćemo ostaviti nekih tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima.

To ova vlast mora biti svjesna da moramo uraditi i onda to lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status, i uraditi – kazao je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.