Predsjednik HDZ-a Dragan Čović otvoreno poručio: “Ne treba nam nikakvo nametanje Izbornog zakona, imamo dovoljno jasnih rješenja”

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS -a danas je u Mostaru, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, ponovio kako se očekivalo to da će Vlada FBiH biti formirana praktično kada i Vijeće ministara te kako je evidentno da između Osmorke postoji jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama glasačkog tijela ili strukture bošnjačkog naroda u FBiH.

“Jasno ću kazati da ono što smo potpisali u tom sporazumu partnera predstavnika stranaka iz RS-a i F BiH kazali smo da ćemo u roku od šest mjeseci završiti Izborni zakon na tragu kako smo to postavili. Isti zaključak smo imali od predstavnika svih političkih stranaka u Briselu prije sedam, osam mjeseci.

Vrlo jasno, nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti, nijedna hrvatska opcija neće podržati nikakva trajna rješenja, a i sva druga rješenja kojim bi trebalo nešto korigirati u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i u domovima naroda. I, tu izuzetaka nema prema bilo kome, Osmorci, dvojci, nekoj drugoj političkoj opciji,međunarodnoj zajednici ili ne znam kojim drugim strankama”, rekao je Čović.

Potpisivanje “reda radi”

To su stajališta sporazuma potpisanog i u Mostaru, kako je dodao, „pa su se neki hvalili kako su to potpisali samo reda radi“.

“Mostarski sporazum morat će se provesti do kraja. Partneri s nama mogu biti oni koji razumiju da BiH jeste multietnička, multinacionalna, da se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik ni bilo koji drugi ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to do kraja, ali ako se želi nešto donijeti, onda u cjelini se može promijeniti Izborni zakon. A, to znači i domove naroda trajno riješiti i Predsjedništvo.

Nikakvi segmenti ne znam kako kome bi odgovarali, jer je naša obaveza završiti to za šest mjeseci. Ako ta Osmorka želi zajedno s nama i našim partnerima to uraditi za šest mjeseci, dobrodošli. Ako ne želi, to smo riješili odmah, tako da s te strane nemamo bilo kakvih poteškoća i u komunikaciji javnoj ni prema međunarodnim predstavnicima ni kolegama osmorke”, rekao je Čović.

Odblokiranje procesa

Dodao je da će s predstavnicima osmorke imati sastanak u Sarajevu u utorak, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

“Isteklo je vrijeme za Vladu Federacije, rok je istekao i da vidimo šta ćemo dalje”, naveo je on.

Kazao je i kako mnogi očekuju reakciju visokog predstavnika i pregovaraju oko toga šta će on nametnuti.

“Da ne bih nagađao šta će visoki predstavnik uraditi tog 24., 25. ili 26., to je nečija taktika, već sam ranije rekao ne treba nam nikakvo nametanje imamo dovoljno jasnih rješenja kad je u pitanju Izborni zakon, ali ako se neko igra s tim ta rješenja mogu biti kratkoročna, da odblokiraju proces”, rekao je on.

Komunikacija s Lendom

Upitan hoće li se odazvati pozivu za sastanak koji je uputio Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, Čović je odgovorio da neće.

“Lendo ima svoju predsjednicu Federaciju i neka s njom komunicira. Na kojem osnovu bih ja trebao, kao predsjednik HDZ-a, komunicirati s predsjednikom Federacije BiH. Baš nijedan”, iznio je on.

Također, Čović je ponovio svoj svoj , kako je rekao i osobni i stav politika koje predvodi da euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu.

“Nije nama tajna da predstavnici iz RS-a ne žele u NATO. Zar je to tajna, zar i danas pričamo o tome, zar je to izjava gospodina Dodika? Pogledajte, zadnjih 15-20 godina ima ijedna drugačija izjava? Zar ćemo je stalno analizirati?

Rekao sam i dalje tvrdim da smo svakim danom bliže NATO savezu, jer je to potreba BiH, razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije”, naveo je Čović te dodao kako misli „da što prije shvatimo da je ovo prostor kojeg je nemoguće podijeliti, on mora imati primarno evropsku budućnost“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.