Predsjednik HDZ-a Dragan Čović pisao brojnim međunarodnim zvaničnicima o tome s kim je spreman pregovarati o formiranju vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim zvaničnicima u kojem im se zahvaljuje na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i podršci procesima vezanim za održavanje općih izbora.

U pismu Čović ističe da su međunarodni predstavnici svojim zalaganjem u BiH pomogli da se izbori, uprkos svim nedostacima, održe, te da se poboljša transparentnost i integritet izbornog procesa.

“Višemjesečni procesi i razgovori iza nas učvrstili su demokratsku vladavinu i transparentnost u našoj zemlji i pokazali put kojim BiH treba ići kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji. Istovremeno, jasno su pokazali slabosti postojećeg sistema koji se moraju mijenjati”, napisao je Čović.

Dodao je da, dok čeka konačne rezultate izbora, ovim putem izražava i apsolutnu spremnost za političku i programsku saradnju sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svog naroda kako bi se što prije formirala vlast na svim nivoima.

“Najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet za sve nas.

Nadalje, hitne ograničene promjene Ustava i izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH ostaju preduvjet za političku stabilnost i napredak zemlje ka Evropskoj uniji.

Svi građani BiH, bez obzira na njihov identitet i nacionalnost, moraju imati pravo da se nadmeću na izborima na svim nivoima vlasti.

Konstitutivnim narodima mora biti zajamčeno pravo na legitimno političko predstavljanje kroz vezu između njihovih političkih predstavnika i konstitutivnih naroda koje predstavljaju u institucijama BiH, uključujući Predsjedništvo BiH i Domove naroda”, navodi Čović u pismu.

Predsjednik HDZ-a ističe razočaranje činjenicom da su “destruktivne izborne strategije i politike ponovo zasjenile započete procese kojima mijenjamo našu zemlju na putu ka EU i NATO-u”.

“Ovakve retrogradne i antiustavne politike kojima svakodnevno svjedočimo u posljednje dvije decenije nisu donijele ništa osim stagnacije, frustracije i razočaranja građana u našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Za četvrti izborni ciklus brojniji konstitutivni narod u Federaciji Bosne i Hercegovine bira predstavnike hrvatskog konstitutivnog naroda i nadmašuje izbornu volju hrvatske zajednice.

Time se narušava teško stečeno povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji”, naglašava Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.