Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poslao poruke direktne iz Mostara: “Mislim da će intenzivni razgovori oko formiranja Federalne vlade krenuti ove sedmice”

U Mostaru je danas održana sjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nakon čega se medijima obratio predsjednik te stranke Dragan Čović.

Čović je na početku press konferencije kazao da je na sjednici najviše bilo riječi saboru koji će biti održan šestog maja, a na kojem će se birati predsjednik HDZ-a i ostali članovi uprave stranke.

Pored toga, bilo je riječi i implementaciji izbornih rezultata, formiranju Vlade FBiH.

Čović je spomenuo da je Federacija BiH prošle sedmice dobila predsjednicu i potpredsjednike, a da se nada da će u narednih 30 dana biti okončan cjelokupni proces oko formiranja federalne vlade. Kratko je prokomentarisao i “uplitanje” Christiana Schmidta.

“Naš stav je da imamo Ustav FBiH i Izborni zakon koji se dotiče izbora i sve ono što je Visoki predstavnik uveo to je uredu i nije prihvaćeno više nikakvo zadiranje u to. Kod formiranja vlasti, postoji jedan jasan okvir, svako treba uraditi svoj dio posla.

Ono što je dobro jeste da rasvijetlimo termin blokada – u zadnje četiri godine smo mi taj proces radili – što nije tačno.

Mislim da će intenzivni razgovori oko formiranja Federalne vlade krenuti ove sedmice.

Također, mislim da će Bradara ove sedmice zakazati razgovore o predsjedniku Vlade FBiH”, kazao je danas Čović – javlja Klix.ba.

Na pitanje da li će HDZ izaći iz koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu, Čović kaže da do toga sigurno neće doći jer su namjenski participirali na izborima da bi bili dio vlasti.

“Od deset kantona, mi možemo sudjelovati u šest.

Većina u toj skupštini, u Skupštini ZDK, može promjeniti zakon. HDZ neće izaći iz vlasti u tom kantonu, zato smo izlazili i participirali na izborima”, rekao je lider HDZ-a.

Također, upitan da prokomentariše izjave reisa, Čović je poručio da HDZ ima veoma jasan stav, a to je da BiH “treba mir, pravnu državu i šansu koja se treba dati mladim ljudima”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.