Predsjednik HDZ-a Dragan Čović sasvim otvoreno odogovorio na pitanje da li SDA ima pravo tražiti vlast: “Kako nema, svako ima pravo, ali mi idemo dalje”

Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je danas tokom posjete općini Ravno da će Vlada Federacije BiH biti najvjerovatnije formirana u narednih 30 dana.

“Stabilna je koalicija, ko je očekivao 58 ruku podrške gospođi Lidiji Bradari, ja sam to govorio prije par mjeseci, istina kasnimo”, rekao je Čović.

Dodao je da će se federalna vlada vjerovatno formirati u narednih 30 dana.

“To će biti to, HDZ, odnosno HNS ima svoju politiku, oko federalne vlade, odnosno naših šest ministarstava zajedno s kolegama ćemo dogovarati ovih dana.

Mislim da će predsjednica FBiH već od ponedjeljka kad ističe rok za žalbu, koji formalno moramo ispoštovati od CIK, krenuti u te procedure.

Biće i onih koji misle drugačije ali mi idemo dalje radit”, rekao je Čović.

Na pitanje ima li potpredsjednik FBiH Refik Lendo pravo tražiti ulazak u vlast SDA zbog pozicije koju ima potpredsjednik.

“Kako nema, danas svako može tražiti svašta, ja se ne osvrćem na gospodina Lendu ili bilo kojeg drugog gospodina.

Danas svako ima pravo tražiti.

Slično je bilo oko Vijeća ministara, sad je oko Vlade, iza toga će doći naši kantoni, isto ćemo razgovarati, ali mi idemo dalje”, smatra Čović – prenosi Klix.ba.

Dodao je da vjeruje da će na nivou BiH biti riješena sva otvorena pitanja u narednih mjesec dana.

I predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke govorila je o izboru rukovodstva FBiH, ali i izboru same Vlade što tek treba da uslijedi.

Ustvrdila je da je SDA i do sada bila u koalicijama, a, kako kaže, nikada nije vladala sama.

“Pa evo tako da i sada imamo jednu drugačiju većinu i koaliciju. Osmorka i bez HDZ-a ima više glasova od SDA i DF-a, a kada se tome doda HDZ, tu je mnogo veći broj glasova. Znamo da se u parlamentima sklapaju većine i znamo da ova većina ima prevlast kada je u pitanju Parlament FBiH”, naglašava.

Na pitanje da li će ta većina uspjeti formirati Vladu i kada, Lepić je bila optimistična.

“Rok za formiranje vlade je mjesec dana. Bez obzira na izjave gospodina Lende, ja ne bih da špekulišem. Sačekajmo da vidimo šta će biti. Najveća opasnost blokade vlasti jeste gospodin Lendo ako se ne pridruži ostatku rukovodstva u formiranju Vlade. Nije predviđeno šta u ovim slučajevima.

Nešto će se morati riješiti, da li će to biti intervencija gospodina Schmidta ili nešto drugo”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.