Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se obratio javnosti sa otvorenim riječima: “Okanimo se bavljenja sami sobom, gledajmo u budućnost. Mi drugog puta od EU nemamo”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine održao je sjednicu Predsjedništva u Mostaru. Nakon održane sjednice medijima se obratio Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Na samom početku kazao je koje su bile ključne teme sjednice, ali je prokomentirao i aktuelna politička previranja u našoj zemlji.

“Govorili smo o predstojećim lokalnim izborima. Druga tema je bila akutelna politička situacija. Razgovarali smo i o ambijentu u širem okruženju i svim aktivnostima koje možete pratiti. Svakako, spozicije onog šta se dešava kako u svijetu, tako i ovdje.

Zauzeli smo poziciju i usaglasili stavove. I posljednja tačka bili su izborni procesi. Iskazali smo svoj stav za interese za evropske izbore, lošiji su bili interesi nego za bilo koju drugu aktivnost.

Sa te strane trebamo praviti dobru analizu, kako se ubuduće organizirati kada su ti izbori u pitanju”, naveo je.

Potom je dodao:

“Prepoznali smo najjaču grupaciju. Uvjeren sam da je ova druga tema nešto interesantnija. Sada 18. juna ističe rok za koaliranje političkih opcija u HNS-u.

Gdje je interes da zajedno, a gdje samostalno djelujemo. Do 18.06 do 18 sati trebamo dostaviti konačnu dokumentaciju u CIK. Iskazali smo svoje opredjeljenje.

Većinski idemo samostalno, zavisno od regije”, naveo je.

Odgovarajući na pitanje novinara, govorio je i o zajedničkom nastupu na izborima, ali i osvrnuo se gdje je danas državna koalicija.

“Što se tiče koalirianja na lokalnim izborima situacija je jasna. Prijavili smo se u 33 sredine.

Jedno Nova Gradiška, Ilijaš nismo prijavili kandidate. Pozvali smo partnere koji žele da idu sa nama u koaliranje.

U dvije-tri sredine treba insistirati na koaliranju, a ostalo je na volji. Ima sredina gdje će se dogovaranje pratiti. To je dobro iskodirano”, kazao je, a zatim dodao:

“Što se tiče druge teme. Državno partnerstvo.

Borjana Krišto već se priprema za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH.

Ja uskoro počinjem da presjedavam Domom naroda, pa ćemo ubrzati neke procese. Moramo da malo uklonimo odnose koji su eskalirali. Uvjeren sam da nemamo drugog puta, trebat će četiri mjeseca da se izabera vodstvo iz svih institucija koji vežu za nas, po pitanju EU.

Mi drugog puta od EU nemamo, neozbiljno bi bilo da svojim avanturama zaustavimo šta smo dogovorili.

Prvo da se riješi pitanje proračuna. Proračun je bio dogovor, ali zbog odnosa ne ide u proceduru. Želimo da to realiziramo. Nema nam druge iako imamo nesporazuma, namudrivanja, koji dolaze u valovima, to mora da stavimo po strani.

Ono što je strataški bitno je da sjedimo za istim stolom. Naredni sastanak kordiniram ja, idući sedmice u Mostaru sastanak”.

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala “sporni listić” liste PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

“Cijeli taj proces neće se spustiti na parlamentarnu većinu. Brojke neće sigurno. Blokadu u Domu narodu imamo, ali kada se traži hitna sjednica, kompletan klub Bošnjaka traži zajedničćki stav. Tako i Srbi.

Ne mislim da ima straha. Šta god se desilo, to neće utjecati na političke odnose. Lično mislim da odavno postoje želja da se neki odnosi promijene, prošlo je neko vrijeme.

Vidjeli ste koliko nam je trebalo predsjednik Ustavni suda FBiH imenujemo. Ljudi žele narušiti uvjetni sklad. Mi ćemo učiniti sve da povežemo to da funkicionišemo. Tek iza lokalnih izbora mislim da će krenuti izraženije dogovori.

Molimo da obaveze koje su preuzeli da ispoštuju. Najgora koja se može desiti da se držimo u blokadu, da se između sebe nadmudrijemo, a pored nas prolaze milijarde novca”, kazao je Dragan Čović.

Na kraju je kazao:

“Okanimo se bavljenja sami sobom, gledajmo u budućnost”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.