Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se obratio javnosti: “Za sve probleme koje imamo u Bosni i Hercegovini rješenja treba tražiti mirnim putem”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović pisustvovao je 79. komemoraciji žrtava Burića štale u Garevcu. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović je sudjelovao u obilježavanju 79. komemoracije žrtava Burića štale u Garevcu, koji se obilježava u sklopu „Dana sjećanja 2024“ u Posavskoj Mahali.

“Komemoracijom je obilježeno stradavanje Hrvata na području Bosanske Posavine koji su u svibnju 1945. godine pogubljeni u masovnim i stravičnim likvidacijama.

U Burića štali bilo je zatočeno 628 ljudi te je danas Burića štala simbol najvećeg masovnog zločina na području Bosanske Posavine. Tom prigodom su okupljeni u Garevcu ispred Burića štale zapalili svijeće i odali počast svim nastradalim žrtvama ovog zločina – saopćeno je iz HDZ-a.

Predsjednik Čović je zajedno s nazočnima položio vijenac i zapalio svijeću na groblju sv. Ilije u Garevcu, nakon čega su se prisutni uputili prema Burića štali gdje su nazočili Svetoj Misi koju je predvodio vlč. Marko Stanušić.

Prisutnima se obratio i don Ivan Dragičević koji je govorio o planovima i poteškoćama s kojima se suočava ovaj kraj.

Istaknuta je važnost promicanja očuvanja sjećanja na žrtve te promicanje istine i pravde, što je naznačeno kao ključno za izgradnju zajedničkog prosperiteta.

U svom obraćanju Čović je naglasio da:

“Mi svi zajedno moramo uistinu preispitati svoju savjest da učinimo sve kako bi ovo sjećanje ostalo živo.

Na temeljima tog sjećanja trebamo stvoriti kulturu koja će osigurati da više nikada ne bude stradalih kao što je to bilo u posljednjem ratu, odnosno kroz križni put.

S druge strane, trebamo preispitati savjest činimo li sve da nitko više nikada ne nastrada zbog toga što je katolik, Hrvat ili pripadnik bilo koje druge vjere i nacionalnosti.

Siguran sam da mirnim putem trebamo tražiti rješenja za sve probleme koje imamo u Bosni i Hercegovini, ali i u našem okruženju”, naveo je Čović pa dodao:

“Neka to bude poruka onima koji danas preuzimaju odgovornost za svoj narod. Činimo sve da osiguramo bolji život, ali mirnim putem rješavajmo svoje probleme.

Lako je izazvati konflikt; snagu treba pokazati u traženju rješenja mirnim putem“, zaključio je Čović.

Pored Čovića komemoraciji je nazočila i zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko, ravnatelj Odbora Republike Srpske za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, članica Predsjedništva HDZ-a BiH Tea Ružić te brojni drugi visoki dužnosnici, vjernici i gosti – dodaje u saopćenju HDZ-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.