Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se pojavio u neobičnom izdanju pa poručio: “Tu taktike nema, zakone moramo usvojiti”

Izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na europskom putu BiH bit će objavljen 8. novembra, a predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović smatra kako će biti “dovoljno pozitivno i motivirajuće” za bh. vlasti. BiH je proteklih mjeseci usvojila nekoliko zakona koji su na listi 14 prioriteta, pa iako nisu svi usvojeni zakoni sadržajno u skladu sa standardima EU, vjeruje se da bi izvještaj mogao biti pozitivan, pa čak da bi BiH u srijedu mogla dobiti datum otvaranja pristupnih pregovora.

“Sve se to brusi, svi zajedno radimo na tome, to je projekt svih nas u BiH.

Siguran sam da će to izaći na pozitivno, znamo da je teško usaglasiti stajalište svih 27 zemalja, bit će onih koji će tražiti da se neke stvari iz tog izvještaja koriguju, da se da još jedan naglasak da mi moramo pojačati naše aktivnosti u naredna dva mjeseca”, izjavio je Čović prilikom obilaska gradilišta zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru.

Otkrio je i kako će se vladajuće stranke na državnom nivou sastati 22. novembra u Mostaru.

“Na tome ćemo sastanku ja i gospođa (Borjana) Krišto, zajedno s kolegama koji čine ‘Trojku’ te s predstavnicima SNSD-a, nastojati usaglasiti sve ono što smo trebali uraditi u zadnjih deset dana, a nismo uspjeli.

Vjerujem da ćemo u konačnici dobiti vrlo jasan put ili usmjerenost ka otvaranju pregovora kad je u pitanju EU, ali i sve druge faze koje to prate, pa i ona financijska koja se tiče silnih sredstava koji se usmjeravaju na područje Balkana.

Ovdje taktike nema, europski put nema alternativu, mi te zakone moramo usvojiti i stvoriti jednu stabilnost”, smatra predsjednik HNS-a BiH.

Dodao je kako se još treba poraditi na nekim stvarima.

“Do kraja trebamo raditi i na eliminisanju bilo kakvih nedosljednosti u funkcioniranju pravne države, trebamo provoditi i ekonomsko-socijalne politike. Vjerujem da će izvještaj biti dovoljno pozitivan i motivirajući da nastavimo istom dinamikom”, izjavio je Čović.

Na pitanje ima li informaciju da se pojedine članice Europske unije protive davanju datuma otvaranja bh. pristupnih pregovora, odgovorio je kako ne želi špekulirati o tim stvarima.

“Ne bih želio nagađati što neko izvana ima kao strategiju za ovaj prostor, ali svi moji svakodnevni kontakti idu prema tome da mi nećemo odustati.

Ako se sjetite kada smo 2016. predavali zahtjev, nijedna od članica Vijeća za implementaciju mira nije bila za to da mi predamo taj zahtjev, ali smo ga na kraju predali, zahvaljujući gospodinu Plenkoviću koji je tada bio u nekoj drugoj ulozi.

Njegov utjecaj, zajedno s prijateljima zemalja u okruženju koji su se jasno očitovali kad je u pitanu pozicija BiH, Slovenija, Austrija i ostali, mislim da će se stvoriti jasno ozračje da bez BiH, stabilne organizirane i uređene, nema europskog puta ni za druge države ovog prostora.

Siguran sam, ako budemo uporni i znali što hoćemo, da ćemo već u prvom mjesecu iduće godine govoriti da smo u tom procesu već vrlo aktivni”, zaključio je Čović – prenosi Fena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.