Predsjednik HDZ-a Dragan Čović tvrdi: “Pregovori su završeni, mi partnere imamo, OHR može donositi kratkoročne odluke”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je za njega proces pregovora završen i da imaju partnere za uspostavu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Mislim da zato imamo dovoljno političkog kapaciteta”

Poručio je da neće biti potrebni bilo kakvi novi pregovori o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Mislim da zato imamo dovoljno političkog kapaciteta i siguran sam da na vaše pitanje odgovorim vrlo jasno da neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi, mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade Federacije”, rekao je Čović za Klix.ba.

Istakao je da se nada da će se proces formiranja vlasti u Federaciji BiH završiti u narednih sedam do deset dana i da onda ostaje par kantona da se riješe na isti način.

“Poslije toga slijedi veliki posao, pokušati u šest mjeseci napraviti ono što neki zagovaraju da će sad napraviti visoki predstavnik.

Visoki predstavnici mogu donositi odluke, one su kratkoročne odluke, jedini predstavnici tri konstitutivna naroda i svi oni koji legitimno budu izabrani mogu u parlamentima Bosne i Hercegovine promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno promijeniti ograničeno Ustav i stvoriti jedan ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu,” kazao je Čović.

Na kraju je rekao da se nada da već nakon izbora koji će biti za tri godine imati jednu normalnu predizbornu, izbornu i postizbornu atmosferu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.