Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je veoma odlučne poruke: “Bez obzira na to da li su dopredsjednici saglasni, vjerujem da ćemo formirati Vladu FBiH”

Dopredsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon sjednice ovog tijela govorio o aktuelnostima, pogotovo o formiranju Vlade FBiH zbog čega ga karakterišu kao optimistu.

Prvo je govorio o temama sa sjednice Doma naroda i optužbama da je Kolegij svojevoljno donio odluku o skidanju nekoliko tačaka sa dnevnog reda.

“Želja je da sve ono što godinama stoji u Parlamentu prođe Vijeće ministara i da onda imamo korektno sagledanu cjelinu”, rekao je.

Nakon toga se osvrnuo na komentar Safeta Softića o formiranju vlade FBiH u kojem kaže da međunarodne zajednice Dragana Čovića zovu Mister optimistom.

“Optimizam je nešto što je pozitivno, ja se nadam da ću takav ostati. Ako ne vjerujete u to što radite, što onda uopšte radite svoj posao, sklonite se da onaj ko vjeruje pokuša nešto napraviti.

I nastavit ću biti optimističan, kao što sam optimističan da ćemo dobiti Vladu FBiH 6. aprila jer je to krajnji rok, kao što je danas krajnji rok da dostavimo prijedloge ministara predsjednici FBiH koja bi sutra trebala imenovati novi saziv i ponuditi svojim dopredsjednicima da daju suglasnost na to”, naveo je on – prenosi Klix.

Kaže da će formiranje vlasti biti provedeno bez obzira na to što neće biti saglasni svi u rukovodstvu FBiH.

Bez obzira kako će neko od dopredsjednika reagirati na to, učinit ćemo sve da uistinu imamo Vladu nakon četiri godine blokade Vlade koja se stavlja nama na teret”.

Na pitanje da li je spreman razgovarati sa SDA u slučaju da ne bude moguće formirati vlast kako je do sada zamišljeno, on navodi da “sa svakim treba razgovarati”.

“Jedan dobar dio mojih suradnika, razgovara sa predstavnicima SDA. Ja nisam u takvoj poziciji i položaju. Takvih inicijativa nedavno nije bilo. Ranije jeste, ali se nisu realizovale”, naveo je.

Kaže kako sada postoji nova parlamentarna većina u FBiH koja treba završiti posao koji je započela.

“Odgovor na spinove onima koji ne mogu da prihvate činjenicu da su postali opozicija nakon dugo godina rada. Dat ću doprinos svakome da zajedničkim rješenjima pokušamo napraviti iskorak”, rekao je.

Na pitanje očekuje li nove izmjene Ustava FBiH koje bi donio visoki predstavnik, odgovara:

“Niti iščekujem, niti šta mislim o tome. Ranije su se neki radovali intervenciji visokog predstavnika, danas zagovaraju da se to nišošto ne smije uraditi.

Pozivam kolege koji su snažno podržavali opstojnost OHR-a, a ja sam govorio da je vrijeme da se ugasi taj mandat i u prvom fazi izmjesti izvan BiH. Te kolege su tada podržavali OHR jer su mislili da će donositi odluke koje će njima odgovarati”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.