Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović javno progovorio o dolasku u Derventu: Pitao sam Dodika mogu li doći, rekao je da nema problema

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je danas u Križevcima izjave Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ali se ponovno osvrnuo i na svoj nedavni dolazak u Derventu i odlikovanje pripadnika HVO-a što je izazvalo brojne kontroverze.

Na pitanje novinara da li treba biti zabrinut zbog izjava Milorada Dodika o otcjepljenju RS-a, predsjednik Hrvatske je poručio kako je to stara priča, ali da neće uspjeti.

“I da i ne. Da zato što jer to naprosto nije realno i to neće biti. Nije pošteno ljudima stvarati iluziju da će to dobiti. To se neće dogoditi. BiH je tu gdje je i ostat će država. Uz čiju pomoć bi se to trebalo dogoditi?

Moj prijateljski savjet braći Srbima, dođite sebi. Nema pomoći od Rusije.

Niste je nikada imali u historiji. Bugari su imali, ali njih su Rusi oslobodili od Turaka. Kako mislite otcijepiti RS iz BiH? Konstantno ide ta prijetnja svaki put kada se nažalost Dodiku učini da mu negdje pušta voda”, rekao je Milanović.

Nakon toga, osvrnuo se na svoj dolazak u Derventu te je ispričao detalje cijelog putovanja.

“U Derventi se održavala obilježavanje 103. brigade HVO-a. Tamo je formirana i imala je ogromne gubitke u ratu. 650 poginulih, od toga 120 muslimana. Danas je to RS i ja to prihvatam. Ti Hrvati, naši ljudi koji sada žive u Hrvatskoj su se odlučili okupiti u crkvi u centru Dervente”, objašnjava Milanović.

Poručio je i kako je uoči putovanja nazvao Dodika da mu objasni kako planira doći u Derventu.

“Znajući kako to nije bezazlena tema, kako je druga vlast u RS-u u odnosu na nivo BiH, ja sam dva dana prije odlaska, nazvao Milorada Dodika koji se uvijek javi. Kažem mu, druže, ja trebam ići u subotu u Derventu. To je vaša zona odgovornosti, povod je taj i taj. Sve sam mu ispričao i pitao ga znaš li ti za to?

Njegova vlada daje osiguranje koje je bilo veliko. Ne može ti to proći ispod radara. Da te pitam, imaš li šta reći? Ako smatraš da je to problem, ja neću doći. Rekao mi je nema problema, sve će da funkcioniše. Sve je super i tako je i bilo”, poručio je Milanović.

Nakon Dervente, Milanović je svoje putovanje nastavio dalje prema Slavonskom Brodu te je pojasnio kako se zaustavio u blizini Bosanskog Broda gdje je razgovarao sa mještanima jednog sela.

Također, tu ga je posjetio i načelnik Bosanskog Broda Zoran Vidić s kojim je, kako kaže, popio rakiju i popričao.

“Kad sam se vratio u Zagreb, kreće haos. Dodik nekoliko dana šuti. Ja ga opet nazovem i prokomentiram to i kažem ovo je malo smiješno, ali korektno je što nisi reagovao, da ne moram ni ja. Vidić je rekao da se slučajno zatekao tamo. Ma je l’ majke ti? Slučajno? Subotom obilaziš seanse hrvatskih branitelja u RS-u i slučajno si mi uvalio umjetničku sliku veličine solarne panela. Kakve priče”, rekao je Milanović – prenosi Klix.ba.

Na nove izjave Dodika o Milanovićevom dolasku u Derventu, predsjednik Hrvatske je poručio kako je predsjednik RS-a popustio pod pritiskom.

“Dodik nije izdržao pritisak te mi je poručio ako ću tako dolazit da ne dolazim. Pa reci mi da ne dolazim. Ja i neću. Njegov problem je što ja slobodno šetam po RS-u i pazim šta govorim sa punim poštovanjem i prema RS-u, ali i prema Bosni i Hercegovini”, zaključio je Zoran Milanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.