Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao s Miloradom Dodikom, upoznao ga sa svojom inicijativom o BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je telefonom s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Milanović ukazao mu je na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u Bosni i Hercegovini mora prići na odgovoran i trezven način koji će garantirati mir i stabilnost u regiji.

U tom kontekstu, pozvao ga je i da se predstavnici RS vrate u institucije Bosne i Hercegovine smatrajući da je to najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Milanović informirao je u razgovoru Milorada Dodika i o svojoj inicijativi da se Bosni i Hercegovini, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprječavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Evrope, rečeno je iz Milanovićevog kabineta.

S druge strane, iz Dodikovog kabineta je sapćeno da je Dodik kazao da predstavnici RS nisu napustili zajedničke institucije, (zajedničke institucije ne postoje u BiH, već samo institucije Bosne i Hercegovine!) “ali da su neki drugi u BiH napustili i Ustav i načine odlučivanja koje propisuje Ustav BiH”.

Zahvalio je Milanoviću na inicijativi da se BiH dodijeli kandidatski status. Razmijenili su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

Podsjećamo, Milanović je poručio da je za Beograd trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija”.

“Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Njihovo mjesto je na zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko”, kazao je.

Kaže i da nije vrijeme za “iživljavanje na Srbiji nego im kažemo da je sada vrijeme da se odluče, sada gori”.

“Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. Idemo vidjeti je li vam mjesto na Zapadu ili Istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola miliona Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže kilavom EU birokratijom, oni nikako da shvate te ljude i probleme”, rekao je o BiH.

Hrvatski predsjednik kaže da “ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah.”

“BiH mora ući u status kandidata EU. To je nada debela kao deblo preko rijeke, to im fali, vuče ih se za nos već 20 godina”, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.