Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se nakon sastanka sa Denisom Bećirovićem u Zagrebu “obrušio” na Željka Komšića

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas se u Zagrebu sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem. Njih dvojica su održali zajedničku konferneciju za medije.

“Zadovoljstvo mi je što nakon duže stanke imamo razgovore na najvišem nivou.

Razgovori su bili u interesu RH jer ja predstavljam RH, a interes RH je da BiH bude prostorne stabilnosti i da BiH bude članica EU. Dajem posebnu podršku cjelovitosti BiH – rekao je Milanović.

Bećirović je Dodika nazvao sigurnosnom prijetnjom, nakon čega je Milanović od strane novinara upitan, da li je zaista predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

“Pitali ste za Dodika. Ko da bude sagovornik ako ne neko ko je legitimno izabran. Da Bećirovića ne poznam, i formalno, pravno, legitimno bih ga tretirao kao nekoga ko ga je izabrao.

To što sve Dodik priča i to što on priča… Operetni lik… Da bi neko bio prijetnja, potrebno je da ima novac. Ali tema je otvorena za razgovor.

Neki dan je s njim dogovor bio jedan oko Dervente, a onda je ispalo drugo, ali to nije bila prijetnja, to je bila neozbiljnost. On je sagovornik. Pa gdje da ga tražim? U Moldovi? Pa tamo nema Srba. On je sagovornik – kazao je Milanović.

Još jednom je ponovio da je u BiH, u smislu biranja članova Predsjedništva BiH, problem Željko Komšić.

“Stvarno jedna perverzija, travestija volje biračkog tijela, to tako dalje ne bi smjelo ići. Da se to promijeni volje nije bilo. Nije bilo pritiska hrvatske države koji je bio potreban. U tome je problem – rekao je Milanović.

Dodao je da je pitanje člana Predsjedništva BiH duboko simbolično.

“Mjera u kojoj to smeta Hrvate, pa i Hrvate u Hrvatskoj, pokazuje ustvari neizravno jednu vrstu afiniteta prema BiH i želje da se u BiH živi normalno. Kad to prestane biti tema ta tišina će me zabrinuti – kazao je Milanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.