Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević apsolutno ne krije zabrinutost: “Milorad Dodik se opasno približio crvenoj liniji, radi nešto što se niko nije usudio”

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da je politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu eskalacije prvenstveno zbog retorike Milorada Dodika.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu je eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou.

Posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj danas u Narodnoj skupštini RS potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja,” napisao je Ogrešević.

Istakao je kako je Dodik ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio – uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta.

odsjeća da se u nacrtu zajedničke izjave navodi da se zadužuje Vlada RS-a da nastavi pregovore sa ciljem definisanja granične linije, ali da najviše zabrinutost izaziva tačka koja se odnosi na MUP RS-a i zaduženje da se formira posebna organizaciona jedinica.

“Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 – Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: ‘Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine.

Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta'”, podsjetio je Ogrešević.

Podvukao je da upozorava Milorada Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi.

Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.

“Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu,” zaključio je Ogrešević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.