Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i javno žestoko poručio “Trojci”: Izabrali ste Dodika, sad ga trpite!

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, odbacio je kritike iz “Trojke” kako je opozicija u Republici Srpskoj “gora” od Milorada Dodika i vladajuće koalicije u ovom bh. entitetu.

On je u odgovoru na izjavu lidera NiP-a Elmedina Konakovića poručio da su oni “gori” zato što hoće riješiti problem u ovoj zemlji, ali…

“Izabrali ste Dodika, dali ste mu četvrtog delegata i onda ga trpite. Dali ste mu ključeve od BiH”, kazao je za N1 Borenović.

Kako komentarišete odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, objelodanjenu prije dva dana? Šta će se njome konkretno promijeniti?

Ovo je jedna situacija koja je mnogo puta viđena. Nije dobra i uvodi nas u dodatne tenzije. Političko ljeto, ali i jesen će biti jako vreli.

Mislim da se tenzije moraju spustiti. Mislim da je ova tema u suštini nešto što se dešava sa vremena na vrijeme i izaziva jednu vrst loše reakcije i osjećaja.

Trebamo tražiti kako da reformišemo Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Mi u PDP-u smatram da je važno donijeti zakon o Ustavnom sudu i da zamjenimo strane sudije. Mislim da se ovo može riješiti ako bude političke volje.

Mislim da se neće ništa spektakularno desiti.

Jučer je reagovao i lider SNSD-a Milorada Dodika. Pominje novi referendum na jesen. Da li bi podržal ismjenu Dodika?

Republika Srpska će biti trajna i ona će odlično izgledati bez Dodika ili bilo kojeg drugog političara. Moj stav je, kao i stav PDP-a, da je jedina ispravna sankcija ona od vlastitog naroda (na izborima) ili domaćih pravosudnih institucija. Stranke u Federaciji su tražile Dodika i dobile su ga. Priznali su njegove rezultate na izboru.

Kako komentarišete stavove lidera NiP-a Elmedina Konakovića, nakon sastanka u Konjicu, kada je kazao kako je opozicija iz RS-a “gora” opcija od Dodika?

Mislim da smo “gori” što hoćemo riješiti problem u ovoj zemlji. Kako ćemo reformisati Ustavni sud ako nećemo donijeti zakon, koji ćemo izglasati u Parlamentu?

Hajmo prvo to riješiti pa onda imenovanja direktora i kupovinu vozila. Očigledno datu postoji neka vrsta internog dogovora u vladajućoj strukturi da bude neka vrsta zamrznutog konflikta.

Svako se od njih takmiči kako će dati žešću i tvrđu izjavu. Mi smo demaskirali lažnu, perfidnu politiku gdje se oni kao bore za građane, a u stvari se bore za vlastite interese.

Porediti nas i Dodika je krajnje licemjerno, ali izabrali ste njega, dali ste mu četvrtog delegata i onda ga trpite. Dali ste mu ključeve od BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.