Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić se itekako razljutio i to apsolutno ne krije: “Nastavljamo pravnu borbu protiv rušenja ustavno – pravnog poretka!”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost koje u nastavku prenosimo u cijelosti i bez intervencija.

“Prije godinu dana predali smo krivičnu prijavu protiv zvaničnika u entitetu RS koji su organizovali ili učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika, Dana Republike Srpske.

Našu prijavu je Tužilaštvo ocijenilo kao neosnovanu, nakon čega smo podnijeli pritužbu na takvu odluku.

Baš pred ponovno obilježavanje istog datuma ove godine, koji simbolizira početak zla i krvoprolića koje je kasnije dovelo do genocida u Bosni i Hercegovini, dobili smo i odgovor na pritužbu koji je ponovo označen kao neosnovan.

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu za ovakve radnje.

Mi ćemo nastaviti pravnu borbu protiv rušenja ustavno – pravnog poretka, preostalim pravnim sredstvima.

Ovogodišnje obilježavanje u Istočnom Sarajevu i u drugim dijelovima entiteta RS, pokazuje koliko su naše političko rukovodstvo, pravosuđe i generalno institucije države nemoćni da se bore protiv pojava i djelovanja usmjerenih protiv države.

S jedne strane, Tužilaštvo BiH odbija našu prijavu i pokazuje da nemamo osnovni mehanizam odbrane države od neustavnog i nezakonitog djelovanja, a to je efikasno i nezavisno pravosuđe.

S druge strane, politički blok stranaka pokušava formirati vlast sa onima koji, ne samo da organizuju obilježavanje ovog dana, već ruše ustavni poredak Bosne i Hercegovine svakodnevno, tokom cijele godine.

Bosna i Hercegovina će opstati i postojati bez obzira na nas. Ali efikasno djelovanje i poštivanje njenih institucija, ustavnog poretka i stvaranje preduslova za bilo kakav značajniji napredak u državi, zavisi isključivo od nas.

Oko ovih pitanja ne može i ne smije biti kompromisa.

To nije “politička zrelost” kako je danas u medijima nazivaju oni koji formiraju vlast sa rušiteljima države, već nastavak iste retrogradne politike koju živimo prethodnih nekoliko decenija”, zaključuje se u saopštenju Hadžikadića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.