Predsjednik RS-a Milorad Dodik se obrušio, uopšte ne krije koliko je nezadovoljan: “Provokacija je Joe Bidenova čestitka za Dan državnosti BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirao je čestitku američkog predsjednika Joe Bidena koja je upućena članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti te je poručio kako je riječ o provokaciji.

Obrušio se

On je u svom obraćanju poslao poruku i Ambasadi SAD-a te je naglasio kako 25. novembar za njega nije praznik BiH.

“Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici Američke ambasde da 25. novembar nije praznik BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a podsjetio je da BiH nema zakon o praznicima, niti ima ijedan zakonom ustanovljen praznik koji se slavi i u RS-u i u FBiH.

“Dvadeset i sedam godina od završetka rata je dovoljno vremena da to nauče američki predstavnici u BiH i o tome konačno izvijeste svoju vladu i službu koja se bavi slanjem čestitki u ima predsjednika SAD”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Biden je u pismu, u ime naroda SAD-a, članovima Predsjedništva BiH i građanima Bosne i Hercegovine uputio najbolje želje povodom obilježavanja Dana državnosti.

“Sjedinjene Države snažno podupiru suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju”, kazao je Biden.

To, kako je naveo američki predsjednik, uključuje brzo formiranje vlasti na svim nivoima i provođenje reformi potrebnih da se osigura mjesto Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici naroda.

U nastavku je poručio da se veseli nadolazećoj godini kada su u pitanju odnosi dvije zemlje.

“U godini koja je pred nama veselim se jačanju prijateljstva među našim ljudima i produbljivanju naše saradnje, uključujući sigurnost, energetsku diversifikaciju i borbu protiv korupcije.

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mir, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini za sve njezine građane”, zaključio je predsjednik SAD-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.