Predsjednik RS Milorad Dodik kategorično poručuje: “Na nivou Bosne i Hercegovine će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se oglasio na društvenoj mreži X. Naime, Dodik se osvrnuo na pregovore u vezi s europskim putem BiH, ali je prokomentirao i dosadašnje odluke koje su usaglašene. Dodik je rekao da su svi politički predstavnici u BiH preuzeli obavezu da zajedno ispune ono što se traži na putu ka EU, a to, kako navodi, uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji su pristali i kroz tijela koja su formirana za to.

“Svi politički predstavnici u BiH preuzeli su obavezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka EU”, započeo je Dodik te dodao:

“To uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to.”

Dodik je istaknuo kako je svako odstupanje od toga pokušaj rušenja dogovorenih rješenja.

“BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama”, nastavio je.

Kazao je i kako je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega.

“To pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja Republike Srpske. Za nas je najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost. Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Schmidta i Murphyija i pokazala da se dogovor može postići”, naveo je.

Potom je dodao:

“Zakon o sudu nije usaglašen te da će biti usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana. Neko pokušava da iskoristi europsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti. Na nivou BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH”.

Na kraju je naveo:

“Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.