Predsjednik RS Milorad Dodik se oglasio i najavio da u Parlamentu Bosne i Hercegovine neće proći Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da nova istočna gasna interkonekcija nije najvažnija stvar za ovaj entitet, ali da već 15 godina bošnjački predstavnici tendenciozno ruše ovaj projekat.

Dodik je mišljenja da se svi predstavnici Bošnjaka već godinama isto odnose prema ovom pitanju, odnosno projektu koji je RS htjela i mogla do sada da završi.

“Žao mi je što juče nisam bio u prilici da komuniciram sa članovima Savjeta ministara BiH, ali sigurno ne bi glasali za neke odluke, jer očigledno pokušavaju da uslovljavanjem dobijaju neke stvari. Ali, ništa nije još završeno – kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene”, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je mnogo planirano u vezi s projektom izgradnje gasovoda, prije svega da bude izgrađen uporedo s autoputem koji se gradi prema Bijeljini, kao i da su gubici veliki zbog nemogućnosti realizacije tog projekta.

“Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane, jer nema gasovoda, govori koliko smo izgubili, samo u prošloj godini kada je enormno otišla cijena električne energije na evropskom tržištu. BiH nama samo pravi štetu, ta šteta je ne samo u pogledu finansija, nego i u pogledu povjerenja da ovdje može bilo šta da se radi”, istakao je Dodik.

On je rekao da je sve u vezi s tim projektom usaglašeno, osim kontakt tačke koja treba da se ispregovara sa Srbijom, ali i da su Bošnjaci odbili da to bude dio pregovora kada se razgovaralo o izgradnji mosta na Rači.

“Danas bismo ovdje imali gas i bili bismo energetski daleko stabilniji i sigurniji imajući u vidu da smo dobijali gas po standardnim niskim cijenama i naša privreda je mogla da bude konkurentnija”, naglasio je Dodik – prenosi Klix.

On je podsjetio da su s partnerima na nivou BiH dogovorili da nema zaustavljanja razvojnih projekata.

“Rečeno je da neće biti zaustavljanja, ali vidimo da ima uslovljavanja. U čemu je razlika? Ne želim da živim u zemlji koja živi na taj način – uslov na uslov”, zaključio je Dodik.

Dodik je izjavio da Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodik je rekao da u tom pogledu nacrt ništa ne znači.

Podsjetit ćemo da je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, nakon usvajanja Nacrta zakona o vanjskim poslovima izjavio:

“Dokument na koji se čekalo godinama. Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svadje koriste samo političarima, garantuje mandate i plate.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.