Predsjednik sabora Hrvatske Gordan Jandroković upozorio EU na Rusiju: “Bosna i Hercegovina je posebno ranjiva”

Evropska unija trebala bi se “posebno usredotočiti” na jugoistočnu Evropu te pratiti utjecaj rata u Ukrajini na situaciju u tom području, kao i potencijalni rast ruskog utjecaja…

…kazao je danas u Brdu kod Kranja predsjednik sabora RH Gordan Jandroković.

“Moramo pratiti potencijalni efekt prelijevanja sukoba u Ukrajini na susjedna područja, ali i na jugoistočnu Europu”, kazao je Jandroković u svom govoru drugog dana Konferencije predsjednika parlamenata članica EU. “Ističem da bi se Evropska unija trebala posebno usredotočiti na jugoistočnu Evropu”, dodao je Jandroković.

Naglasio je da su “glavni izazov stabilnosti regije pitanja koja proizlaze iz prošlih sukoba” te da bi Rusija mogla iskoristiti “ranjivosti kako bi proširila svoj utjecaj”. “Neke su zemlje posebno ranjive, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina”, poručio je Jandroković.

Ponovio da Hrvatska “snažno osuđuje” rusku agresiju.

Zbog toga je potrebno podržati evropsku perspektivu, suverenost i teritorijalni integritet BiH na temelju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i “njihove legitimne predstavljenosti u političkim institucijama BiH”, dodao je.

Jandroković je istaknuo da se EU mora usredotočiti na jugoistočnu Evropu i zato što će u suprotnom druge zemlje širiti svoj utjecaj i “potencijalno biti prijetnja EU-u i našim vrijednostima”, kazao je Jandroković.

“Rusija već pokazuje sklonost prema tim dijelovima Evrope”, dodao je i ponovio da Hrvatska “snažno osuđuje” rusku agresiju i da je sabor usvojio rezoluciju kojom osuđuje invaziju.

Jučer se sastao sa slovenskim kolegom Igorom Zorčićem, predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom, dok se danas sastaje s predsjednicom Zastupničkog doma Španije Meritxell Batet Lamañom.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.