Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić javno najavio da će biti premijer FBiH: “Sigurno ćemo promijeniti atmosferu”

Danas je u Konjicu održan sastanak stranaka “Osmorke” i HDZ BiH, a akteri sastanka su se obratili medijima. Nermin Nikšić je najavio da će biti premijer FBiH.

Nikšić je kazao da želi što prije formirati vlast.

“Želimo da se u narednom periodu što prije formira vlast, najprije do Nove godine.

Ono što ću reći jeste da je naša želja – u skladu sa mogućnostima – sve svoje aktivnosti ubrzati na tom polju”, kazao je Nikšić.

Također, potvrdio je ono što se “spekuliše” već nekoliko dana.

“Potvrdili smo ono što se u medijima već znalo, Borjana Krišto će biti predsjedavajuća VM BiH, a Federaciju BiH ću voditi ja“, rekao je Nikšić.

Još je dodao da će doći do promjene atmosfere.

“Sigurno ćemo promijeniti atmosferu, ni meni ni kolegici Krišto ne pada na pamet da vodimo Vijeće ministara ili vladu FBiH koja će kopati nove rovove i praviti barikade“.

Što se tiče ministara u Vijeću ministara, kaže da je potrebno obaviti detaljne razgovore s članovima SNSD-a, a da i to očekuje u što kraćem periodu.

“Ono što još jednom podvlačim i što je ključ jeste da ćemo imati vrlo detaljnije programe u odnosu na one prije i da će ljudi koji sjede na vlasti raditi i u punom kapacitetu kako bi građani osjetili da je došla nova vlast koja će raditi u interesu svih građana“, zaključio je Nikšić.

Dragan Čović je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a koji je održan danas u Konjicu kazao da su nastavili procese koje su počeli prije nekog vremena i da će zajedno sve strane za sedam dana sjesti da razgovaraju o Vijeću ministara.

Izrazio je nadu da će Predsjedništvo do kraja godine da imenuje mandatara i da se u ovoj godini formira i Vijeće ministara i usvoji budžet.

“Što se tiče Vlade Federacije, vidjeli smo da je u ličnosti gospodina Nikšića premijer, gospađa Bradara predsjednica Federacije BiH. Cilj je što prije imati Vladu Federacije u ovoj godini i budžet”, rekao je Čović.

Istakao je kako su raspravljali o svemu što opterećuje odnose te da je ključ da se dogovora o svemu, da nema preglasavanja i da u Parlamentarnoj skupštini glatko prođe ono što je prošlo kroz Vijeće ministara.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.