Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić javnosti otkrio detalje: “Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene”

Na današnjem predstavljanju novoizabranog SDP-ovog gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića, predsjednik te stranke Nermin Nikšić govorio je i o aktuelnim temama procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nikšić se na početku obraćanja prvo zahvalio građanima na potvrdi da je Tuzla uz Beč i Rijeku ostala “bastion socijaldemokratije” nakon održanih prijevremenih izbora za nove gradonačelnike/načelnike u BiH.

“Trenutno sam fokusiran na druge aktivnosti, ali imam neke informacije o tome šta se dešava kada je u pitanju Vlada Federacije. Koliko znam, odluka CIK-a o potvrđivanju kandidata je pravosnažna tako da možemo očekivati da će rukovodstvo parlamenta zakazati sjednicu.

Kada su u pitanju potpisi, to vode šefovi klubova deklarisane parlamentarne većine. Vjerujte da niti ih zovem niti pitam”, kazao je Nikšić.

Istakao je da je rok za prikupljanje potpisa parlamentarne većine četvrtak.

“Kad i ako bude prikupljeno valjda će me informisati. Stvarno mi ne pada na pamet da ih svaki čas zovem da pitam”, objasnio je NIkšić.

Komentirao je i da li će ti potpisi biti proslijeđeni međunarodnoj zajednici, a kako je ranije najavljeno.

“Želimo da demonstriramo da imamo parlamentarnu većinu. Sa tom parlamentanom većinom idemo u rukovodstvo, da pokažemo da želimo da formiramo Vladu FBiH.

Naravno da ćemo o tome informisati i one koji u slučaju blokade jedini imaju alat da tu situaciju deblokiraju”, najavio je predsjednik SDP-a – prenosi Klix.ba.

Nikšić očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH, na način da on donese odluku ukoliko bude blokiranja formiranja nove vlasti u Federaciji BiH.

Nakon formiranja vlasti na državnom nivou, potrebno je pronaći kadrovska rješenja za državne agencije i institucije. Koalicioni partner Šestorke na državnom nivou SNSD želi imenovati na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje kadar te stranke, ali svoje negodovanje o takvom rješenju već je jasno iskomunicirao potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

“Da budem vrlo precizan, u ovom rasporedu agencija i Uprava za indirektno oporezivanje ostala je Federaciji i smatram da je to fer i pošteno jer imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a. U Federaciji BiH ministarstvo finansija je HDZ-ovo. Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene”, kazao je Nikšić.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko SNSD bude insistirao da kadar te stranke bude novi direktor UIO, kazao je: “Pa evo i mi ćemo insistirati, pa šta će oni”.

Što se tiče nove Vlade Kantona Sarajevo najavio je kako je okvirni rok za imenovanje novog mandatara odnosno premijera 28. februar.

Predsjednik SDP-a kazao je i kako će uskoro biti razmatrana smjena aktuelnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Radimo na tome intenzivno ovih dana. Rekao sam da imam neke druge stvari u fokusu. Pokušat ćemo doći do zajedničkog imena koje ćemo predložiti Vijeću ministara. Najdraže mi je kada te neke stvari koje se pojavljuju u medijima demantujemo”, zaključio je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.