Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić o sastanku u Laktašima: “Nećemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to od drugih tražiti”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio je na društvenim mrežama povodom sastanka koalicije na državnom nivou održanog jučer u Laktašima. On je objavio tekst primjedbi trojke na dostavljeni prijedlog zapisnika sa sastanka. Tvdi da živimo u dosta složenom sistemu u kojem su dogovori nužnost.

Stvarne obaveze prema građanima

-Političare izgleda danas mnogi cijene prema rečenom, a ne prema urađenom. Priču ipak prepuštam drugima, jer imam stvarne obaveze prema građanima i nije mi do njihovog obmanjivanja širenjem straha i mržnje.

Sastanak vladajuće koalicije je jučer održan iza zatvorenih vrata, ne da bismo nešto sakrili od javnosti, već da bismo pregovore rasteretili politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka.

Vidim da je to i sada slučaj. U cilju ispravnog informiranja javnosti, dijelimo tekst koji sadrži primjedbi od strane Trojke (SDP BiH, NiP, NS) na dostavljeni prijedlog Zapisnika sa sastanka – naveo je Nikšić. Istakao je da koalicije formiraju parlamentarne većine koje legitimiraju građani svojim glasovima.

-Svi bismo voljeli da se vlast formira jednostavnije, svima bi nam najlakše bilo kada bi stranka, iz koje dolazimo, sama činila vlast i preuzela svu odgovornost. Ipak, to nije tako i živimo u dosta složenom sistemu u kojem su dogovori nužnost. Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za prethodnih osam godina svađa i blokada.

To su prepoznali i građani, ali i važni međunarodni partneri, a takva politika nam je otvorila vrata EU.

Prostor za dogovor

Na nama je da pokažemo da želimo daljnje reforme i članstvo u EU. Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme, koji već godinama blokiraju razvoj Bosne i Hercegovine i koče naš put ka EU – naveo je Nikšić.

Dodao je da je jučerašnji sastanak pokazao da imamo prostor za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja.

-Pri tome, nećemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to od drugih tražiti. Sve što dogovorimo bit će u interesu naših ljudi i države. Javnost će svjedočiti tim procesima i donijeti sud o njihovoj koristi za naše ljude.

Imamo razloga da budemo optimisti po pitanju daljnjeg razvoja države i tu šansu niko nema pravo da ubija populizmom, jer se stvari po prvi put, nakon dugo vremena zaista kreću naprijed –

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.