Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić “otvorio je karte”, evo šta poručuje: “Čekamo Schmidta, nije izgledna opcija da sa SDA pravimo priču”

Lider SDP-a Nermin Nikšić je nakon jučerašnjeg sastanka i izjava koje je dao novinarima, kasnije u programu Federalne TV rekao da nije izgledna opcija u kojoj će formirati vlast sa SDA te da rješenje nije moguće bez intervencije visokog predstavnika.

Prvo je razjasnio kako trenutno izgleda koalicija iz bošnjačkog korpusa na federalnom nivou. Kazao je da definitivno Osmorka više ne postoji. Iako neki kažu da će djelovati kao Sedmorka, Nikšić poručuje da se koalicija ipak podijelila na dva bloka.

“Osmorka više nije sigurno. Kako će se to tretirati i šta, vidjet ćemo… Možemo govoriti o neka dva bloka – blok koji čine Trojka i BH Inicijativa Fuad Kasumović i blok NES, SzBiH sa PDA”, kazao je.

Govoreći o tome da SDP nema mandat u Domu naroda BiH zbog toga što je ZNG izigrao dogovor kako bi prošao njihov kandidat, Nikšić kaže da više voli što se tako desilo nego da je SDP taj koji je nekoga prevario.

“Vjerujte ja više volim da se završilo ovako, da niko nas ne proziva da smo nekoga prevarili. Partneri nas nisu ispoštovali onoliko koliko smo mi ispoštovali njih u svim dosadašnjim razgovorima”, rekao je.

Koaliranje sa SDA nije realno, kao ni rješenje za vladu bez pomoći Schmidta

Nikšić je ponovio da je Christian Schmidt svojom odlukom u izbornoj noći htio deblokirati procese formiranja vlasti u FBiH, ali da nije računao da se može dogoditi situacija da jedni (SDP) imaju većinu u Parlamentu, a drugi (SDA) u Klubu naroda pa da to koči procese.

Ne zna šta će se dalje desiti, no navodi da postoji nekoliko realnih scenarija – odluka da ne izaberu (pot)predsjednika FBiH ili da ga izaberu, a zatim da njih trojica potpišu ili ne potpišu mandatara Vlade FBiH.

“Možemo da izaberemo rukovodstvo Federacije. Ako izaberemo, potpredsjednik Lendo može da da potpise da se imenuje Vlada, što je malo vjerovatno ili može da kaže da neće da da potpise. Imamo otvorene najave iz SDA da neće. I onda imamo blokadu, a jedini mehanizam za odblokiranje je u rukama OHR-a. Imamo i drugi scenarij – da ne izaberemo rukovodstvo Federacije i tad imamo sve ovo što imamo sada”, kazao je.

Na pitanje kojem su scenariju najbliži, odgovara da ne žele biti oni koji blokiraju izbor predsjednika i potpredsjednika, iako neki od njih nemaju podršku parlamentarne većine, aludirajući na Refika Lendu.

Međutim, ukoliko ga izaberu, kaže da će on zatim do beskonačnosti birati izbor mandatara i Vlade FBiH.

“Naravno da bi i za Schmidta puno lakše bilo da se dogovorimo ili da predsjednik i potpredsjednik Federacije, nakon što se demonstrira većina, dodijele taj mandat.

Ali imamo vrlo jasne najave da to neće tako biti. Očekujem da će bilo koje od rješenja morati doći uz intervenciju Christiana Schmidta”, zaključio je Nikšić o rješenju problema formiranja vlasti.

Iako je Schmidt jasno rekao da se stranke moraju među sobom dogovoriti te da on neće donositi nikakve nove odluke, Nikšić ističe da će to pitanje ipak morati pasti na visokog predstavnika.

U prethodnim danima se zbog nesuglasica u Osmorci mnogo govorilo o tome da bi neki mogli početi pregovarati i sa SDA. Nikšić kaže da on nije razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem i da se to vjerovatno neće ni dogoditi.

“U ovom sad periodu neću razgovarati s njim, ne bi bilo uredu. Ukoliko ne uspije ova priča razgovarat ću sa svima o tome šta se dešava. Razgovarao sam i do sada i nije izgledna opcija da bi mi mogli napraviti neku priču jer bi to značilo da i on i ja moramo preći preko nekih stvari”, rekao je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.