Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poslao poruke: “CIK bi trebao da ponovi izbore za određene nivoe”

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine bi trebalo da ponovi izbore za određene nivoe vlasti, jer je očito da je bilo mnogo izbornih malverzacija, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Vjerujem da je pitanje koje je pokrenula opozicija u Republici Srpskoj opravdano i da je bilo mnogo izbornih malverzacija, ali je bilo i dovoljno vremena da se oni koji su ih počinili ‘počiste te tragove'”, rekao je Nikšić.

Istakao je kako CIK mora pokazati dovoljno hrabrosti, spremnosti i odlučnosti da utvrdi gdje su bile izborne krađe i da riješi te probleme.

“Moramo pokazati da postoji pravni sistem u ovoj zemlji. Bezbroj je primjera gdje je bilo zloupotreba i CIK bi trebao da ponovi izbore za određene nivoe”, rekao je Nikšić, te dodao da je nemoguće dokazati “da se na svim mjestima kralo”.

Prema njegovim riječima, što se tiče izbornih rezultata SDP-a, zadovoljan je sa nekoliko činjenica:

“Da je izabran potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović za člana Predsjedništva BiH, da je Vojin Mijatović dobio veći broj glasova za predsjednika Republike Srpske od, recimo, kandidata Nenada Nešića, koji je imao 4-5 puta skuplju kampanju.

Vratili smo mandate u državnom i federalnom parlamantu, zadovoljni smo i rezultatima u pojedinim kantonalnim skupštinama”.

Dodao je kako smatra da bi gotovo pola miliona nevažećih listića trebalo da se prekontroliše i da se vidi koliko njih je bilo za SDP.

Ukoliko CIK ne uvaži žalbu SDP-a, slijedi tužba

Nikšić je rekao da je Centralna izborna komisija juče uvažila žalbu SDP-a “na nešto na šta se oni nisu ni žalili”.

“Centralna izborna komisija je uvažila žalbu na nešto na šta se mi nismo ni žalili, oni su samo ispravili grešku koju su sami napravili prilikom dodjele mandata u PFBiH.

Mi se nismo žalili ni na raspodjelu kompenzacionih mandata u Republici Srpskoj, jer SDP nije kao samostalan subjekat uopšte ni učestvovao na izborima u RS”

Ono na šta smo se žalili, a CIK nije tretirao u svojoj odluci, pa smo mi danas uputili novu žalbu jeste sljedeće:

“Nama je prema izbornim rezultatima pripalo 11 direktnih i četiri kompenzacionih mandata. Oni su napravili grešku, pa su samo zarotirali kandidate.

Mi smo se žalili na dodjelu nedostajućih mandata u PD PSBiH jer prema Ustavu FBiH najmanje četiri kandidata moraju biti iz reda srpskog naroda. Ukoliko nema toliko izabranih kandidata, onda se sa kompenzacione liste najjače političke partije, biraju ti kandidati, a zamjenjuju se dva redovna mandata koji su imali najmanji koeficijent.

S obzirom da SDA kao najjača politička partija nema na kompenzacionoj listi kandidata iz reda Srba, taj mandat bi trebalo da dobije SDP, kao druga najjača stranka. Ali CIK to nije uradio, već je zamijenio jedan kompenzacioni mandat SDP-u”, naveo je Nikšić, te dodao da će SDP, ukoliko se bude poštovao Izborni zakon, imati najmanje 16-17 mandata.

Dodao je da, ukoliko CIK ne usvoji žalbu, podnijeće tužbu protiv njih.

SDA iskazao spremnost sa saradnju s SDP-om

Nikšić je naveo da je SDP ostvario komunikaciju sa grupacijom političkih stranaka koje su dobile mandate u parlamentarnoj vlasti, a koje su podržale Bećirovića na proteklim izborima.

“Održali smo sastanke i trebalo bi do kraja sedmice da se dogovorimo oko formiranja vlasti, očekujemo da nam se pridruži i Stranka za BiH”, naveo je Nikšić.

Prema njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović je iskazao spremnost da sarađuje sa SDP-om. Kako je rekao, još ne zna hoće li koalirati sa njima jer bi o tome prvo trebalo da se dogovori predsjedništvo stranke.

Predsjednik SDP-a je naveo kako smatra da će imati većinu u Klubu Bošnjaka i Klubu Srba u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, dok će većinu u Klubu Hrvata imati HDZ.

“HDZ je nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, bez svih drugih se može, ali mi nećemo prihvatiti nikakve ucjene”, rekao je Nikšić, komentarišući stav HDZ-a o neprihvatanju koaliranja sa DF-om.

Šmit je trebalo da da rok domaćim političarima da se dogovore

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o izmjeni Izbornog zakona BiH, istakavši kako bi bolje bilo da je domaćim političarima dao rok da se sami dogovore.

“Ne treba preko noći donositi odluke, trebalo je da se da rok da sami dogovorimo, pa ako se ne riješi, nikad nije kasno za nametanje odluka”, naveo je, te dodao kako, ipak, postoje pozitivni aspekti odluke, a to su skraćivanje rokova za formiranje vlasti i nemogućnost blokade.

Nikšić je dodao da je posljednja odluka Šmita favorizovala HDZ, ali i sve druge jednonacionalne političke partije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.