Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se oglasio: “Denis Bećirović je najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali odluka još nije donesena”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da se vode pregovori o kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH, ali da to neće biti osoba koju će podržati samo Trojka (SDP, NiP, Naša stranka).

“Sva imena su na stolu. O imenima se razgovara potpuno otvoreno bez ikakve zadrške odnosno da li to odgovara nekome ili ne odgovara. I ono što je važno stvorena je dobra atmosfera. Trojka najbliže sarađuje i Trojka je jedan pojam.

Jako je važno da imamo jednog zajedničkog kandidata s aspekta poruke. Međutim ono što je također važno reći javnosti jeste da to neće biti samo kandidat Trojke.

Mi razgovaramo i sa drugim subjektima unutar BiH, s našim partnerima u Unsko-sanskog kantona iz NES-a, sa PDA, sa Fudom Kasumovićem koji imaju svoju partiju, sa SBB-om… Sa svim opozicionim partijama”, rekao je Nikšić gostujući u emisiji “Polis” na TVSA.

Nikšić je kazao da će kandidat opozicije biti kandidat svih opozicionih partija odnosno jednog velikog bloka koji će se suprotstaviti vladavini SDA, SNSD-a i HDZ-a.

“Veliki broj partija ima veliki broj ljudi sa svojim integritetom i svako ima pravo na svoj stav. I mi unutar Trojke razgovarao o tim stavovima i naravno da nismo ludi da mislimo da ko god bude taj kandidat, da će svi biti presretni …

Važno je da u donošenju odluke osigurate ambijent u kojem će svako imati pravo na svoj stav i svoje mišljenje do donošenja odluke. Kad se donese odluka, onda ima da se poštuje. Ko iskače iz šina, taj je u situaciji da sam sebe križa ili kako koja partija reaguje u takvim situacijama”, dodao je.

Ime potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića se dugo spominje kao ime kandidata opozicije, iako je on ranije partijskim kolegama rekao da ne želi u još jednu izbornu utrku.

“Ponosim se atmosferom na tim razgovorima”

Nikšić, ipak, kaže da je Bećirović najozbiljniji kandidat.

“Ne jedan od potencijalnih nego i najozbiljniji kandidat. Ali ponavljam razgovori su u toku. Nije fer da ja ovdje sad guram Denisa i ložim…

Denis Bećirović je sigurno potencijalno najozbiljniji kandidat kada je u pitanju SDP, ali i ovi drugi. Ali odluka nije donesena, o odluci razgovaramo svi zajedno, svi učestvujemo, ozbiljni smo ljudi, pričamo oči u oči.

Ponosim se atmosferom na tim razgovorima i svi kažemo svoj stav, i kada odgovara i kada ne odgovara. Kad dođemo do tog stava, kada dođemo do tog imena, to će biti budući član Predsjedništva BiH”, poručio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.