Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić progovorio je o otvorenim pitanjima: “Organi SDP-a mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti vladu”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se večeras povodom, kako je rekao, brojnih otvorenih pitanja i poziva medija da komentariše izjave pojedinih državnih i partijskih funkcionera SDP-a kojima smo posljednjih dana u javnosti svjedočili.

“Neki od njih su javno propitivali određene odluke, drugi hvalili, treći problematizirali stavove naših partnera i njihova kadrovska rješenja. Teško da možete naći moje javno odgovaranje bilo kojem članu ili članici SDP-a čak i kad je za to bilo puno više razloga, pa nećete ni sada”, poručio je Nikšić.

Dodao je da želi istaći kako je tako nešto u demokratskim državama uobičajeno.

“Međutim javnost u BiH je, nažalost, navikla na liderske stranke u kojima se malo ko usuđuje izraziti mišljenje različito od mišljenja predsjednika stranke, a kamoli kritike. SDP nije takva stranka. SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja, a moja vrata su uvijek bila i ostala otvorena za razgovor”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, mnogo puta do sada moglo se čuti da funkcioneri SDP-a iznose svoje stavove bez bojazni da će se to negativno odraziti na njih.

“SDP je i jedina stranka u BiH u kojoj predsjednika stranke biraju svi članovi stranke po principu jedan član, jedan glas. Mi cijenimo individualnost naših članova, jer je u tome naše bogatstvo i snaga.

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam.

Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije”, poručio je Nikšić.

Dodao je da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva SDP BiH, u narednu subotu sjednica Glavnog odbora SDP BiH na kojoj svako ima priliku iznijeti svoj stav, da ga argumentuje i pokuša druge uvjeriti da je to najbolje rješenje.

“Na kraju, organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu.

I tada treba prihvatiti rješenje koje je dobilo podršku većine, bez ljutnje ko jeste ili nije za takvo rješenje. Uostalom, takva je situacija i na izborima kada svaki pojedinac treba prihvatiti predstavnike koje je većina izabrala.

Dok se ne promijeni stav organa SDP BiH ja ću, a to je obaveza i drugih funkcionera, poštovati i provoditi postojeće odluke.

Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle, ali i poštovati odluku organa, čak i ako ona ne odražava njihovo razmišljanje.

To je posebno bitno u periodima kada se donose vrlo značajne odluke za sve građane i kada svako do nas treba da razmisli da li to donosi nešto dobro za građane ili pomažu onima koji su građane i doveli u ovako težak položaj”, rekao je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.