Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se obratio javnosti: “Smatram važnim za naglasiti da visoki predstavnik nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić razgovarao je s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a poručio je kako je sve proteklo, kao i uvijek, u pozitivnom ozračju i uz uvažavanje stavova SDP-a.

Ovaj razgovor dolazi u jeku špekulacija o planu nametanja izborne reforme.

“Smatram važnim za naglasiti da visoki predstavnik nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu, ali je naglasio važnost zaštite integriteta izbornog procesa, onemogućenja manipuliranja voljom birača i sprečavanja blokada konstituiranja vlasti nakon izbora”, rekao je Nikšić.

Što se tiče usvajanja zakonske regulative nužne za pristupanje EU, Nikšić kaže da je i ovaj put izrazio skepsu i uvjerenje da to nije realno očekivanje u trenutnom sazivu Parlamenta BiH, sa ovom vladajućom većinom.

“Ističem da gospodin Schmidt nije iznosio nikakve vlastite prijedloge u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, a detaljnije analiziranje ovog pitanja ostavili smo za skori sastanak uživo”, dodao je.

Nikšić je naveo da ga je Schmidt pitao kao bivšeg premijera o viđenju rješenja za onemogućenje blokade formiranja vlasti u Federaciji BiH, što je svakako pitanje od interesa za svakog građanina ovog entiteta, koji već tri i po godine živi sa krnjom Vladom u tehničkom mandatu, čiji su preostali članovi uglavnom više zaokupljeni optužnicama nego svojim poslom.

“SDP BiH u svim razgovorima, kao i uvijek do sada, ostaje dosljedan svojim principima i stavovima da svaka izmjena izbornog zakonodavstva mora ići u smjeru implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, dokidanja diskriminacije i uvođenja modela sličnog onim u državama EU”, zaključio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.