Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se oglasio, kategorično poručuje: “Tražimo i očekujemo da onaj ko dokaže da ima većinu za formiranje izvršene vlasti, da je dobije”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da su na jednoj od posljednjih sjednica federalne Vlade demonstrirali da političke partije koje čine dio nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, imaju većinu i u sadašnjoj Vladi FBiH i da mogu praktično blokirati ili donositi odluke bez ministara iz SDA.

Nikšić, još uvijek najizvjesniji kandidat za novog federalnog premijera, kazao je to za BHRT. Ocjenjuje da scenarij, prema kojem odluke donose ministri koji su kontra njihove političke partije, nije dobar ni za sadašnjeg premijera u tehničkom mandatu, niti za ministre iz SDA.

Lider najjače političke stranke Osmorke smatra da ova grupacija stranaka ima stabilnu većinu u Parlamentu Federacije, što je demonstrirano prilikom izglasavanja budžeta. Tu će većinu, kako je rekao, materijalizirati donošenjem potpisa svih onih koji podržavaju novu većinu, bez SDA, i prikupljanje tih potpisa je u toku.

Nikšić očekuje 59 ili 60 potpisa, što bi jasno pokazalo da, kako kaže, oni koji žele opstrukcije opstruiraju volju građana.

“SDA radi to što radi, oni najavljuju blokade. Uspjeli su da ostvare većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda, na način da su tri delegata na volšeban način, nekom političkom trgovinom, promijenila stranu. Jedan im je pripao iz one famozne kuglice, kinder jajeta. Potpuno je jasno ko se ovdje može pohvaliti parlamentarnom većinom.

I naravno, da tražimo i očekujemo da, u skladu sa praksom u svakoj zemlji u kojoj postoji parlamentarna demokratija, onaj ko dokaže da ima većinu za formiranje izvršene vlasti, da je dobije”, kategoričan je predsjednik SDP-a BiH.

Nikšić je uvjeren da će biti prikupljen dovoljan broj potpisa i ne smatra da oko toga treba praviti veliku dramu, ali napominje da ti potpisi uopće nisu uvjet za formiranje vlasti. To je samo opredjeljenje da se pokaže da “ukoliko dođe do blokade, da mi imamo većinu koja bi željela formirati vlast”.

Također, Nikšić pojašnjava da glavna opstrukcija za izbor Vlade FBiH ne prijeti u Domu naroda Parlamenta, nego su mjesto glavne opstrukcije predsjednik, odnosno potpredsjednici Federacije BiH.

Kandidat SDA za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH Refik Lendo, kako je najavio njegov stranački lider, neće dati saglasnost za vladu bez SDA, a onda prijedlog uopće ne može doći pred parlamentarce.

“Da bi se uopšte ušlo u proceduru imenovanja Vlade, pa bilo da dobije ili ne dobije većinu u bilo kojem domu, moraju potpisati i predsjednik Federacije i oba potpredsjednika”, kaže Nikšić.

Nikšić očekuje reakciju visokog predstavnika ukoliko SDA, preko (pot)predsjednika Federacije BiH “krene u opstrukciju”. Iako je, kaže, nekoliko puta razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ne zna kakva bi njegova reakcija mogla biti.

“Visoki predstavnik nikada u razgovorima nije rekao šta će uraditi i nemam tu nikakvu ekskluzivnu informaciju.

U tim razgovorima naša pozicija i naše opredjeljenje je da očekujemo da visoki predstavnik neće dopustiti blokadu, a njegovo opredjeljenje, koje govori i u javnosti, je da zaista neće dopustiti blokadu“, govori Nermin Nikšić.

Predsjednik SDP-a smatra da bi se moglo dogoditi, ako ne budu spriječene opstrukcije, da u Federaciji BiH ostane vlada koja je već skoro četiri godine u tehničkom mandatu, te još bez tri ministra – javlja Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.