Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se oglasio nakon odluke Christiana Scdhmidta: “Nažalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikanstvu,, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je odluke o deblokadi formiranja vlasti u FBiH koje je danas nametnuo visoki predstavnik, poručivši da pozdravlja sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt.

“Pozdravljam sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt.

Nažalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikanstvu umjesto da radimo na iznalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika”, poručio je Nikšić.

Istakao je da su svi dobronamjerni priželjkivali ovo rješenje.

“Radi se o rješenju koje su priželjkivale i javno zagovarale sve dobronamjerne političke opcije.

Uvođenje sankcija za korupciju izabranih dužnosnika i izigravanje volje birača, što je glavni razlog kontinuirane blokade formiranja vlasti, također je značajan iskorak u pozitivnom smjeru”, naveo je.

Nikšić se nada da će u budućnosti biti političke volje da se sami pronađu sistemska rješenja.

“Nadam se da će ubuduće biti dovoljno mudrosti među domaćim političkim činiteljima da sami pronalazimo rješenja za sistemske probleme.

Vrijeme je da krenemo sa radom i reformama, dosta je bilo populizma i blokada. Našim građanima to dugujemo”, zaključio je.

Naša stranka: Nametanja dolaze zbog nesposobnosti da sami nađemo rješenja

Povodom odluke visokog predstavnika na osnovu koje će biti formirana Vlada FBiH, kratko se oglasila i Naša stranka.

“Odluka visokog predstavnika o formiranju Vlade FBiH, nakon što je taj proces već šest godina blokiran, je dobro došla za građanke i građane da dobiju vlast i da se procesi koji mogu dovesti do povećanja kvalitete života pokrenu s mrtve tačke”, naveli su.

Dodaju da je dobro što se u odluci predviđa mogućnost prijevremenih izbora kojima će biti onemogućena bilo čija uzurpacija vlasti i blokade.

“Odluku OHR-a ćemo poštovati na šta pozivamo i sve ostale političke stranke.

To smo dužni prema ustavnim i zakonskim propisima, ali i prema nalozima političke etike jer, činjenica je, nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi.

Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, naveli su iz Naše stranke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.