Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se oglasio nakon sastanka sa opozicijom iz RS, ovo su njegove poruke

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sastanka sa opozicijom iz Republike Srpske na kojem nije postignut dogovor u vezi izbora delegata iz RS u Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Nikšić kaže da će do srijede i izbora u Narodnoj skupštini RS biti poznat zvanični stav SDP kojeg će morati poštovati njihovi poslanici u Pokretu za državu.

Ovo su poruke Nikšića.

“Da li postoji varijanta da ukoliko imamo dva delegata iz reda opozicije u državnom parlamentu da se pravi Vijeće ministara BiH bez SNSD-a?

Smatram da ukoliko ne postoji ta varijanta da postaje kontraproduktivno da spaljujemo te ljude i njihove iluzije pogotovo ono što je njihov stav imajući u vidu da imaju ponudu učešća u izvršnoj vlasti.

Jer ako se ovdje borimo da budemo vlast po svaku cijenu u pojedinim kantonima i u FBiH, teško da ti ljudi koji glasaju kroz Pokret za državu očekuju boljitak da nemaju nekog u toj izvršnoj vlasti”, objasnio je Nikšić – prenosi N1.

O premijerskoj poziciji

“Lagodnije je biti zastupnik, ali kada se treba preuzeti odgovornost – onda se ta lagodnost mora staviti po strani”, navodi Nikšić o mogućnosti da ponovo bude federalni premijer.

Za sutra je najavio potpisivanje koalicionog sporazuma stranaka “osmorke” i HDZ BiH.

Komentirao je i izjavu Bakira Izetbegovića da su vrata SDP-u i DF-u još otvorena.

“Radimo drugi projekt sa Osmorkom. Iluzorno je očekivati da sve to ostavim – rekao je Nikšić.

Podsjećamo, opozicija iz RS-a koju čine predstavnici SDS-a, PDP-a i Nebojše Vukanovića, održala je danas sastanak sa rukovodstvom SDP-a, a nakon razgovora Milan Miličević (SDS) je kazao kako danas nije postignut dogovor.

“Nismo napravili nikakav dogovor, vrlo argumentovano, sa vrlo ozbiljnim namjerama smo vodili razgovor, ali nije postignut nikakav dogovor.

Da li će do dogovora doći, znat će se u srijedu, ali nije bilo nikakvog uslovljanja, nikakvih ponuda na stolu, razgovor je tekao bez ucijenjivanja”, saopćio je ranije Miličević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.