Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se oglasio o presudi Evropskog suda: Nažalost, ne znači da će biti provedena

Premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se na Facebooku povodom presude Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.

Kako je rekao, svaka nova presuda Evropskog suda za ljudska prava potvrđuje neupitnu istinu:

budućnost evropske Bosne i Hercegovine je budućnost građanske Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih ljudi u kojoj će prava svih biti jednako zaštićena, a ničije pravo uskraćeno.

“Nažalost, iskustvo nas uči da sama presuda kod nas u Bosni i Hercegovini ne znači da će automatski biti i provedena.

Ipak, svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava nam trasira put i pokazuje šta trebamo, pa i moramo uraditi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske porodice.

Nadam se da će ova, kao i sve prethodne presude biti provedena jer nam to svima treba”, istaknuo je Nikšić.

Saša Magazinović, šef kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH napisao je na Facebooku da je to vrlo važna presuda.

Najavio je da naredni mjesec dolaze izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Biće to prilika za razgovor o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i posljednju”, istaknuo je Magazinović na Facebooku.

Podsjetimo, po apelaciji Slavena Kovačevića Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, a zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Slaven Kovačević, u ovom trenutku savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz RS, niti kao građanin FBiH može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Evropski sud za ljudska prava je prema informacijama, presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminisan.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.