Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdi: “Poražavajuće je gledati šta rade SDA i DF”

Uvjeren sam da će građani vrlo brzo dobiti novu Vladu Federacije BiH, smatra lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić, koji poručuje i kako “Ustav Federacije BiH jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade”.

“Uloga potpredsjednika FBiH jeste isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija s kandidatom za premijera, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH”, naveo je, pa dodao:

“Koalicija stranaka, koje stoje iza sporazuma, koji smo potpisali Dragan Čović (HDZ) i ja, dokazala je da ima većinu u parlamentu FBiH. Stoga pozivam predsjednicu i potpredsjednike Federacije da ispune svoju obavezu kako bi parlament mogao potvrditi Vladu, da bismo što prije mogli krenuti s rješavanjem nagomilanih problema.”

Još jednom želim istaći, naglasio je, da “ukoliko bilo koja druga stranka ili koalicija dokažu da imaju većinu, SDP BiH neće blokirati proces, kao što to sada rade SDA i DF”.

“To smo pokazali nakon izbora 2014. kada je SDP imala mogućnost da blokira formiranje vlasti, ali smo prihvatili volju građana.
Posebno je poražavajuće gledati kako SDA i DF ‘kupovinom’ delegata nastoje izigrati volju birača i opet se pokušavaju spasiti stvaranjem nacionalnih tenzija.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da građani dobiju novu Vladu koja će izvršavati svoje zadatke.

Odlučni smo da se suočimo sa brojnim reformskim procesima koji su pred nama i na koje smo se obavezali.”

Da ostvarujemo svoja obećanja pokazali smo u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH, gdje su naši ministri i funkcioneri za par mjeseci, otkad su imenovani, uradili više nego prethodna vlast za osam godina, stava je Nermin Nikšić, koji zaključuje:

“Zukan Helez, Dino Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić, ali i njihove kolege u Vijeću ministara imali su čitav niz zvaničnih sastanaka sa važnim državnicima i diplomatama, što do sada nije bio slučaj jer smo očito bili pod prešutnim sankcijama međunarodne zajednice.

Polako vraćamo poljuljani imidž naše države i postajemo ozbiljan partner za razgovore na svjetskom nivou.

Građanima ćemo dati Vladu koja rezultate neće morati fabricirati lažiranjem statistike, već će građani i sami osjetiti rezultate našeg rada.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.