Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić veoma samouvjereno poručuje: “U Predsjedništvu BiH će biti dva člana iz građanskih partija”

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a predao je kandidatske liste ove stranke za opće izbore 2022. godine. Nikšić je rekao kako se na listama SDP-a nalazi nešto manje od 500 kandidata bez članova SDP-a prijavljenih u sklopu koalicije Država.

Kaže kako je SDP uspio u svojoj namjeri da se približi rodnoj ravnopravnosti na listama i da ima više od od 40 posto pripadnika manje zastupljenog spola.

“U svakom slučaju očekujem da na sljedećim izborima dobijemo podršku građana da mijenjamo sistem, da mijenjamo stanje u Bosni i Hercegovini,” rekao je Nikšić – prenosi Klix.

Za komentar Bakira izetbegovića da je Denis Bećirović “nedorasli populista”, Nikšić je poručio da je Bećirović u svojoj biografiji pokazao da je dosljedan i kvalitetan zastupnik koji drži do riječi.

“Koliko puta nas je slagao i nas i javnost Bakir Izetbegović, mislim da i ta izjava pada u red još jednih neistina,” poručio je Nikšić.

Ponovio je tvrdnje kako je Bećirović i na prošlim izborima bio izabran i da su okupljanjem opozicije ne samo pojačali broj glasova za Bećirovića nego i ekipu koja će na biračkim mjestima da spriječava krađe.

“Ja sam siguran da je Denis novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao što mi se čini i da je priča oko kandidata iz reda hrvatskog naroda prilično završena. Tako da ono što smo 2018. imali izabrano od građana, sada ćemo stvarno realizovati da imamo dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH kojeg su izabrali građani da nije ni iz jedne nacionalne stranke,” podvukao je Nikšić.

Istakao je kako kandidiranjem za člana Predsjedništva iz Republike Srpske, SDP pokazuje da mu je stalo do cijele Bosne i Hercegovine.

“Da se bira kao što se biralo 1990-te godine u cijeloj Bosni i Hercegovini, siguran sam da bi Vojin (Mijatović) bio kredibilan kandidat za člana Predsjedništva,” rekao je Nikšić o Mijatovićevoj kandidaturi.

Kaže da očekuje da ako Jasmin Imamović kao nositelj liste bude izabran prihvati mandat i da će biti održani prijevremeni izbori za gradonačelnika Tuzle.

“Tuzla je jedan bastion SDP-a BiH. Smatramo da je Jasmin svojim doprinosom, onim što je uradio u Tuzli pokazao kako se može koristit i moto u kampanji da znamo kako se ostvaruju snovi. Pokazao je svima, kada je govorio 2000-te godine da će praviti slana jezera, mi smo ga svi blijedo gledali. Pokazao je svima da je to poptuno normalno. Jasmin će biti sjajan zastupnik u državnom parlamentum,” kazao je Nikšić.

O Trojci kaže da je pokazala da može funkcionisati i pored ideoloških razlika, te da kada se dogovore oko programa nema prevare i nema laži.

“Siguran sam da će to biti dobar embrion i za ostale naše partnere koji su se okupili oko Denisa i da ćemo imati neke dodirne tačke i neka programska opredjeljenja do kojih ćemo se držati. Ko bude htio da sa nama čini vlast morati će se pridržavati tih stvari,” zaključio je predsjednik SDP-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.