Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić žestoko reagovao, ne krije ljutnju: “Postupci Milorada Dodika i Marinka Čavare pokazuju kako se različitim metodama pokušava ostvariti isti cilj”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se na današnje poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika FBiH Marina Čavare.

“Država apsurda i igre bez granica u režiji vladajućeg trojca SDA-HDZ-SNSD nastavlja se poput beskrajnih sapunica.

Današnji postupci Milorada Dodika i Marinka Čavare pokazuju kako se različitim metodama pokušava ostvariti isti cilj – dalja blokada i derogiranje pravnog sistema i zakonskih procedura.

O potpunoj politizaciji procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i HDZ-ovim zadnjim trzajima u opstrukcijama ću nekom drugom prilikom. Sada je ipak izvjesno kako se isključivo zahvaljujući međunarodnom pritisku, sankcijama i djelovanju visokog predstavnika, u Federaciji BiH polako ide ka deblokiranju procesa.

U isto vrijeme Milorad Dodik blokira sve procese na državnom nivou, nanoseći veliku sramotu i štetu prije svega sebi i onim koji su ga birali, ali i cijeloj državi.

Uskraćivanje agremana ambasadoru Njemačke, države koja je najveći investitor i donator sredstava za Bosnu i Hercegovinu, ogroman je skandal sa potencijalno nesagledivim posljedicama.

Sretna okolnost je u činjenici da su naši prijatelji u vladajućoj većini u Njemačkoj, koju predvodi sestrinski SPD, detaljno upoznati sa političkim prilikama i djelovanjem Milorada Dodika.

Valjda je sada svima više nego jasno da svaki oblik reformskih procesa mora obuhvatiti cijelu državu, oba entiteta i njihovo zakonodavstvo.

To je jedini način ukoliko želimo krenuti ka demokratizaciji i emancipaciji ukupnog društva. Sve dok imamo sistem koji pogoduje izboru etnonacionalista svih boja, zasnovan na faktičkom etničkom separatizmu kroz izborni i ustavni sistem na svim razinama, istinski napredak i stabilizacija naše zemlje nisu mogući.

Krajnje je vrijeme da se napusti politika zaobilaženja i amnestiranja bosanskohercegovačkog entiteta RS i njegovih nazadnih vlasti u reformskim procesima.

Kako danas apsurdno izgleda insistiranje na rješavanju izbornih i ustavnih reformi samo u Federaciji BiH. SDP BiH će sa svojim partnerima učiniti sve da dođemo do Bosne i Hercegovine u kojoj vlast ne obnašaju konstitutivni narodi.

Do države u kojoj sve institucije pripadaju toj državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije.

Zato očekujemo i da međunarodna zajednica, utjelovljena u Visokom predstavniku, Uredu Evropske komisije i ambasadorima “kvinte”, forsira i potencira uspostavu jednakog društva za sve na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Da gospodo, ni manje, ni više od toga”, naveo je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.