Predsjednik zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske o Čoviću, Milanoviću, Srebrenici: “Mi osuđujemo genocid!”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske Branko Bačić izjavu predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici nazvao je neopreznom.

– Držim da je svaki genocid jednak, tim više ukoliko je utvrđen i potvrđen od strane međunarodnih sudova.

Tu smo apsolutno jasni mi u HDZ-u, to je moj osoban stav, da se ne može dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava – rekao je Bačić danas za HRT.

Na novinarsko pitanje o podršci čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Bačić je rekao da je Čović oko toga dao izjavu te nije htio dodatno komentirati.

– Rekao sam da osuđujem i mi u HDZ-u osuđujemo genocid koji se dogodio i tu nema apsolutno nikakve dvojbe o ocjeni genocida u Srebrenici.

U Srebrenici se dogodio genocid i svatko treba tu biti vrlo jasan u ocjeni i osudi pitanja strašnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici – rekao je Bačić.

Milanovićeve kvalifikacije genocida u Srebrenici osudili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić, a danas je predsjednik SDA Bakir Izetbegović hrvatskom predsjedniku poručio da mu je “bolje da razmisli prije nego što progovori”.

Bačić, međutim, nije želio odgovoriti je li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. pogriješio što je glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“On je o tome dao izjavu”, rekao je Bačić.

Čović je objasnio da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

“Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida”, rekao je Čović.

“Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način”, rekao je Čović.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote