Predsjednik zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske o Čoviću, Milanoviću, Srebrenici: “Mi osuđujemo genocid!”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske Branko Bačić izjavu predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici nazvao je neopreznom.

– Držim da je svaki genocid jednak, tim više ukoliko je utvrđen i potvrđen od strane međunarodnih sudova.

Tu smo apsolutno jasni mi u HDZ-u, to je moj osoban stav, da se ne može dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava – rekao je Bačić danas za HRT.

Na novinarsko pitanje o podršci čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Bačić je rekao da je Čović oko toga dao izjavu te nije htio dodatno komentirati.

– Rekao sam da osuđujem i mi u HDZ-u osuđujemo genocid koji se dogodio i tu nema apsolutno nikakve dvojbe o ocjeni genocida u Srebrenici.

U Srebrenici se dogodio genocid i svatko treba tu biti vrlo jasan u ocjeni i osudi pitanja strašnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici – rekao je Bačić.

Milanovićeve kvalifikacije genocida u Srebrenici osudili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić, a danas je predsjednik SDA Bakir Izetbegović hrvatskom predsjedniku poručio da mu je “bolje da razmisli prije nego što progovori”.

Bačić, međutim, nije želio odgovoriti je li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. pogriješio što je glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“On je o tome dao izjavu”, rekao je Bačić.

Čović je objasnio da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

“Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida”, rekao je Čović.

“Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način”, rekao je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.