Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine: Odbijen je prijedlog kojim se traži procesuiranje Milorada Dodika zbog negiranja genocida

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je održana rasprava o Dodikovom negiranju genocida povodom prijedloga zastupnika SDA da pozovu Tužilaštvo BiH da reaguje. Zastupnici HDZ-a i stranaka iz RS-a su glasali protiv, odnosno nije postojala entitetska većina.

Kako bi neki prijedlog bio uvršten na dnevni red potrebna je opća i entitetska većina.

Za Prijedlog zaključka PD BiH kojim se od Tužilaštva BiH u skladu s zakonom traži procesuiranje predsjednika RS Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici, glasalo je 22 od 38 prisutnih, suzdržanih nije bilo, a protiv je glasalo 16 osoba.

Protiv su glasali zastupnici SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SDS-a, PDP-a i HDZ-a – javlja Klix.ba.

Ni drugi prijedlog SDA o preispitivanju imenovanja na državne funkcije koje je provelo Vijeće ministara BiH također nije prihvaćen, s tim da nije postojala ni opća većina. Glasalo je 18 za, 19 protiv i jedno suzdržano.

Četvrta sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima 14 tačaka dnevnog reda od čega su tri zakona – Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice su zastupnici državnog parlamenta postavili pitanja koja su imali za ministre.

Međutim, kako je u isto vrijeme zakazana i sjednica Vijeća ministara BiH, oni nisu mogli prisustvovati niti odgovoriti na pitanja. Neki od njih su u Parlament poslali zamjenike stoga su zastupnici dobili nekoliko odgovora.

Na tapeti zastupnika se ponovo našao Elmedin Konaković zbog tema poput Izbornog zakona o kojima je razgovarao prilikom posjete Zagrebu i zbog toga što neka važna pitanja kao što je Trgovska gora nije pokrenuo.

Zastupnik Saša Magazinović je zatražio od ministra finansija BiH Zorana Tegeltije da obrazloži da li je za ili protiv uvođenja diferencirane stope PDV-a, a Vlatko Glavaš je pitao da li će doći do promjene pravila o tome ko može dobiti diplomatski pasoš. Branislav Borenović je tražio da se razjasni da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili ne u skladu sa politikom EU.

Rasprava o dnevnom redu

Nakon pitanja zastupnika otvorena je rasprava o dnevnom redu.

Šemsudin Mehmedović je tražio da se u raspravu uvrste i “nezakonite odluke Vijeća ministara o nezakonitom imenovanju u upravne organizacije BiH” pomenuvši kao primjer imenovanje u Agenciji za lijekove BiH. Safet Kešo je tražio da se na dnevni red stavi i zaključak koji je pripremio o negiranju genocida Milorada Dodika.

Riječ je o Prijedlogu zaključka od kojeg se traži od Tužilaštva da u skladu sa zakonom procesuira Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici.

Kešo je ovo obrazložio time da se 21. februara ove godine Milorad Dodik javno oglasio povodom odluke visokog predstavnika u BiH o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i tom prilikom kazao “tamo se, u Srebrenici, nije desio genocid i svi to znaju” – prenosi Klix.

Nebojša Radmanović je zatražio da prijedlozi Keše i Mehmedovića budu povučeni jer na sjednici nema članova Vijeća ministara BiH te zbog toga što smatra da sada ne treba raspravljati o stvarima o kojima se neće dogovoriti. Poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković ga je podržao kazavši kako ne smije zakonodavno tijelo pozivati Tužilaštvo BiH da reaguje povodom bilo koje teme.

Poručeno im je da poziv na sankcionisanje negiranja genocida nije pritisak na Tužilaštvo nego dužnost s kojom su saglasne i međunarodne instance.

Novi zastupnik koji je popunio upražnjeno mjesto Zorana Tegeltije Milorad Kojić je rekao da Parlamentarna skupština nikada nije usvojila ono što je donio Valentin Inzko te da to nije zakon te skupštine.

Šef Kluba SDP-a Saša Magazinović je zatim tražio pauzu od 10 minuta kako bi dogovorili glasanje o prijedlozima za dopunu dnevnog reda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.