Preko Hrvatske i Mađarske u Berlin: Očaravajuća priča iz Njemačke o Bosanki Emini Haye zaista ostavlja bez teksta

U Minhenu se 28. maja  u sklopu kulturne manifestacije Dani Balkana (Balkan Tage Muenchen) organizuje simpozij na temu “Kulturom sjećanja za budućnost Balkana”.

Organizatori su zbog simpozija kreirali i najavu događaja na Facebooku, s obzirom da je to najlakši vid komunikacije među mladima. Njihov event možete pronaći na ovom LINKU.

Cilj ovog simpozija je govoriti o prošlosti kako bismo svima nama stvorili bolju i svjetliju budućnost.

Ideja koja stoji iza ovoga je ponuditi mladima Balkana priliku da se bave različitim temama tijekom dvije mini-radionice tijekom dana, a zatim predstaviti rezultate tih rasprava na završnoj raspravi.

Dani Balkana su na svom zvaničnom Facebooku počeli sa predstavljanjem gostiju na simpozijumu.

“Danas vam pišemo o našoj poštovanoj gošći Emini Haye.

Emina, rođena u bosanskoj Posavini, je s 14,5 godina kao izbjeglica došla preko Hrvatske i Mađarske u Berlin.

Ona je studirala germanistiku, historiju i psihologiju na Tehničkom univerzitetu u Berlinu i Humboldt-univerzitetu u Berlinu.

Tokom studija je sarađivala s različitim Berlinskim institucijama i udruženjima i radila je kao slobodni prevodilac u odsjeku psihoterapije za izbjeglice iz bivše Jugoslavije.

Magistrirala je na Humboldt-univerzitetu, studij slavenskih jezika (ruski jezik i BCHS). U završnom, Master radu je pisala o etničkim, religioznim i nacionalnim pripisivanjima identiteta u Bosni i Hercegovini 20. i 21. stoljeća.

Eminin spektar interesa obuhvata između ostalog teme kao višejezičnost, interkulturalnost, identitet, integraciju te migraciju.

Od zimskog semestra 2020 Emina radi kao lektorica za BCHS-jezik(e) na Humboldt univerzitetu u Berlinu i bavi se slobodnim prevođenjem i lektoriranjem. Ona je inicijatorka i urednica književnog projekta Bosnien in Berlin”, naveli su u svojoj objavi.

Emini Haye
Emina Haye

Zasigurno će ovo biti veoma zanimljivo druženje.

Thomas Schad je voditelj panel diskusije simpozijuma

Thomas je rođen u Donjoj Francuskoj 1980. godine i tamo je odrastao u njemačko-bosanskoj porodici. Nakon dvije godine kao koordinator projekta u Sarajevu, studirao je istočnoevropske studije, političke nauke i južnoslavenske studije u Berlinu i Istanbulu.

Nakon studiranja predavač na Odjelu za vanjske poslove Slobodnog Univerziteta u Berlinu. Kasnije, promocija kao katedra za historiju jugoistočne Evrope Univerziteta Humboldt u Berlinu i DFG stipendija od Berlinskog diplomskog fakulteta Muslimanske kulture i društva.

Njegovi istraživački interesi uključuju transformaciju nacionalnosti, neopopulizam, nove medije, javnu diplomatiju, jugoistočnu Evropu, Tursku i Francusku.

Thomas Schad
Thomas Schad

Pisanje, blogiranje i duge vožnje biciklom u prirodi su njegove strasti.

On je autor bloga https://thomasschad.wordpress.com/ i suosnivač i urednik knjižnog projekta Bosna u Berlinu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.