Premijer FBiH Fadil Novalić nakon što je osuđen na četiri godine zatvora poslao poruke: “Borba se nastavlja, ovo je samo prvo poluvrijeme”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19. Presuda je prvostepena i na nju postoji mogućnost žalbe.

Novalić se sada oglasio i na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen.

Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka.

Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme.

Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”, napisao je Novalić.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića u predmetu “Respiratori” za koji je jutros izrečena prvostepena presuda obratila se medijima kazavši da nije iznenađena presudom jer “od početka postoji plan sa političkim ciljem”.

“Prije svega ja nisam iznenađena presudom, jer, nažalost, izašla je ranije u javnost onakva kakva jeste. Tako da, nisam iznenađena. S druge strane, nisam iznenađena, jer jer meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja bilo jasno od početka da postoji određen plan koji ima specifičan cilj.

Vi ćete se sjetiti mog izlaganja na samom početku predmeta kada se rješavalo o pritvoru Novalića. Tada sam dala izjavu da su na njega usmjereni protivnici FBiH. Ljudi moji, ovo je jedna ozbiljna situacija.

Zašto sam to rekla i zašto smatram da je ovo politički projekt koji je doveden do kraja? Radi se o tome da su optužbe od vremena hapšenja podržavali svojim izjavama, bez kalkulisanja“, kazala je Vidović.

Podsjetimo, Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima – suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.