Premijer FBiH Nermin Nikšić uputio oštru poruku Srbiji, tvrdi: Laž je da je oružje za napad na Kosovu kupljeno u Tuzli

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se povodom navoda Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je oružje kojim je izvršen napad na kosovsku policiju kupljeno u Tuzli. “Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne pa kao takve i nisu mogle biti potkrijepljene nikakvim dokazima”, ističe.

“Razumijem da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država, ali to ne znači da u Bosni i Hercegovini mogu tražiti alibi za svoje postupke.

Za snadbijevanje oružjem, obučavanje paravojnih formacija i grupa srbijanskih državljana i tamošnjih dužnosnika koje su izazvale oružani sukob na sjeveru Kosova odgovornost Srbija ne može tražiti sa ove strane granice.

Obavještajne službe Srbije i njeno političko vodstvo očito su nažalost osmislili plan da prebace dio odgovornosti za teroristički napad u susjedstvo, u Bosnu i Hercegovinu.

Obzirom na političke prilike kod nas, vjerovatno su procijenili da neće doći adekvatna, brza i tačna reakcija zasnovana na činjenicama.

Opet su nas potcijenili”, rekao je Nikšić.

Naveo je kako se oružje koje je pronašla kosovska policija “ne proizvodi u Bosni i Hercegovini” te da je kosovska policija javno prikazala i serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su “proizvedene u srbijanskim fabrikama Sloboda, Krušik itd”.

“Prema zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čahure, u bilo koju drugu državu provode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-m.

Potreban je i “end user” certifikat (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole od četiri državna ministarstva (Ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), zatim potvrde od nadležnih MUP-ova o imenima vozača, registarskim oznakama vozila koja vrše prevoz, rutama kretanja i dr.

Naravno da sve objektivne informacije govore da su srbijanske službe plasirale lažne informacije.

Preračunali su se ako su mislili da će takva podvala proći bez reakcije.

Pozivamo Srbiju da transparentno istraži stvarne uzroke i javno otkrije stvarne organizatore i nalogodavce terorističkog napada, jer mi znamo da oni znaju o kome se zapravo radi”, poručio je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.