Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poslao poruke: Tražit ćemo sistemsko rješenje za djecu oboljelu od cistične fibroze

Potpuno smo svjesni težine situacije u kojoj se nalaze djeca oboljela od cistične fibroze, a sa njima i njihovi roditelji te hitnosti nabavke lijeka, izjavio je na Facebooku premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja cistična fibroza BiH i roditeljima djece.

Premijer napominje da djeca ne mogu čekati, te da je Vlada FBiH u tom smislu učinila sve što može kako bi lijek što prije nabavila.

“Sredstava će biti doznačena Zavodu u narednih par dana. Znamo i mi i roditelji da je to tek prvi dio rješenja.

Teži dio, onaj sistemski je nešto na što se moramo fokusirati. Rijetke bolesti moraju, ova situacija je to još jednom pokazala, biti zakonski zasebno uređene i to na federalnom nivou.

Ustavno uređenje po kojem je zdravstvo u podijeljenoj nadležnosti teško ćemo promijeniti, ali smo potpuno svjesni, ovo je samo još jedna potvrda koliko je to nepravedno te nije dobro isključivo za pacijente i oboljele građane,

jer zavisno od ekonomske moći kantona pacijenti imaju različit tretman. Samim time su oboljeli često diskriminirani”, napomenuo je Nikšić.

Smatra da je vrlo važno da Vlada FBiH pokazuje senzibilitet i ogromnu volju da nađe rješenje.

“Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom i međusobnom pomoći na tom putu, roditelja i Udruženja. Teško je brinuti o oboljeloj djeci i pokušavati naći opravdanje za procedure i manjkavosti sistema.

Ti roditelji su zajedno sa svojom djecom istinski heroji.

Sve što uspijemo uraditi da koliko toliko, a nadam se i u potpunosti pomognemo i olakšamo im, bit će sasvim sigurno naša moralna i ljudska pobjeda i na kraju krajeva naša dužnost.

Oboljela djeca nisu socijalni slučaj, već ravnopravni dio društva kojima smo dužni obezbijediti potrebnu pomoć i njegu”, zaključio je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.