Premijer Federacije Nermin Nikšić se oglasio iz Brisela i otkrio detalje: “Varhelji je otvoreno govorio da su pomaci vidljivi, očiti i ohrabrujući”

Premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se na Facebooku nakon današnjeg sastanka u Briselu.Kaže da je potvrđena neupitna podrška suverenitetu i integritetu države naglašavajući da BiH samo jedinstveno treba i može raditi na ispunjavanju uslova, a da je nedopustiva svaka vrsta retorike koja to dovodi u pitanje.

-Put Bosne i Hercegovine ka EU dobija jasne i vidljive obrise.

Danas smo još jednom dobili potvrdu toga.

Varhelji je otvoreno govorio da su pomaci vidljivi, očiti i ohrabrujući, te da očekuje da realizujemo još par iskoraka kako bismo dobili pozitivno mišljenje i otvorili pregovore najkasnije do marta 2024.

Jasno smo čuli benefite koje bi u tom slučaju ostvarila Bosna i Hercegovina, te koliko bi se to pozitivno odrazilo na našu ekonomiju i građane.

Realni iskoraci

Ništa manje važno ne smatram njegovo naglašavanje činjenice da su do sada izrazito skeptične članice EU po pitanju otvaranja pregovora sada otvorene za tu mogućnost.

Potpuno je jasno da je to posljedica uvjerenja da ulažemo iskrene napore i realne iskorake na ispunjenju svojih obaveza.

Potvrđena je neupitna podrška suverenitetu i integritetu države naglašavajući da BiH samo jedinstveno treba i može raditi na ispunjavanju uslova, a da je nedopustiva svaka vrsta retorike koja to dovodi u pitanje.

Provođenje reformi

Nastavit ćemo sa provođenjem reformi koliko god to bilo teško. Posljednji izvjestaj o napretku, najbolji ikad do sada, treba da nam bude dodatni motiv i vjetar u leđa na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji.

Put naše zemlje ka EU nije upitan, ali njime definitivno moramo početi koračati brže.

To podrazumijeva nastavak politike razgovora, iznalaženja rješenja, postizanja kompromisa samo s jednim ciljem otvaranja progovara i u konačnici članstva u EU.

Naravno pod iznalaženjem rješenja mislim i na teška pitanja – naveo je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.