Premijer Federacije Nermin Nikšić se oglasio, izrazio je uvjerenje: “Ovo će da bude najbolja turistička sezona!”

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izrazio je uvjerenje da će ova godina obilježiti najuspješniju turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, što je istaknuto na otvaranju prvog Sarajevo Travel Festa-Destination Festivala. Nikšić je naglasio da su brojke u prvom kvartalu ove godine pokazale da će turizam biti ključni faktor ekonomskog rasta.

“Vlada Federacije BiH prepoznala je da turizam može biti pokretač razvoja, a ne samo socijalna priča.

Zbog toga smo udvostručili budžet za turizam ove godine.

Rekordni brojevi turista u 2023. godini govore da turizam otvara brojne mogućnosti u našoj privredi”, rekao je Nikšić.

Premijer je također izrazio uvjerenje da će dodatna sredstva biti osigurana kako bi se podržali kvalitetni projekti u turizmu, što će omogućiti radnicima u tom sektoru da razvijaju vlastite poslove.

Ministrica okoliša i turizma FBiH, Nasiha Pozder, najavila je saradnju s Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske kako bi zajedno promovirali BiH putem snimanja promotivnog materijala.

Također, istaknula je napore na suzbijanju sive ekonomije na platformama poput Bookinga i Airbnba.

Na festivalu su predstavljeni paneli o turizmu i revitalizaciji zajednica, izazovima održivog turizma te inovacijama u turističkim destinacijama.

Antonella Di Sandri iz Delegacije EU u BiH istakla je da turizam prolazi kroz period dinamičkog rasta nakon pandemije te da sektor bilježi pozitivne trendove.

Istaknula je važnost kvalificirane radne snage i brendinga kako bi BiH privukla više turista.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ljiljana Lovrić, istakla je značaj turizma za ekonomiju BiH te napredak koji je ostvaren u prošloj godini.

Pozvala je na brze i sinhronizirane akcije kako bi se zadovoljile potrebe turista i izazovi s kojima se sektor suočava.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je glavni pokrovitelj festivala, a ministar Zlatko Mijatović je istakao važnost razvoja turizma za Kanton Sarajevo i cijelu zemlju.

Očekuje se da će ovogodišnji festival, koji okuplja učesnike iz 15 država, postati važan događaj na turističkoj mapi regije.

Ovaj festival predstavlja priliku za povezivanje turističkih agencija, kompanija i platformi iz različitih zemalja, što će doprinijeti promociji BiH kao atraktivne turističke destinacije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.