Premijer Hrvatske Andrej Plenković odgovorio na teške prozivke EU tužiteljice. Rugao se novinarki, prepirao…

Danas se održava sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a Hrvatska nakon koje izjavu daje hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Hrvatska Andrej Plenković. Plenković je komentirao jučerašnji žestoki intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi za N1, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje vlada i da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Njegovo ponašanje ocijenila je kao dizanje “dimne zavjese” prema građanima.

Plenković je na početku rekao je da su na sjednici raspravili sva aktualna pitanja i obavijestili kolege o svim najbitnijim političkim pitanjima. Kazao je da je kongres EPP-a u Bukurešta bio veoma sadržajan te rekao da je Europska pučka stranka na pragu najboljeg rezultata kad je riječ o vlasti po zemljama članicama Europske unije.

Govorio je i o povećanju plaća sucima. Osvrnuo se i na proces obnove za koji je rekao da je ubrzan.

“Damir Krstičević, moj savjetnik i bivši ministar, bit će na izbornoj listi u 10. izbornoj jedinici”, kazao je. “U kampanju krećemo iz Laube u Zagrebu, to je moj kvart. Idemo u nove izborne izazove”, rekao je.

“Bit će sve u roku što se tiče datuma izbora. Mi smo za nove izborne izazove rođeni spremni”, kaže. Rekao je da bi u srijedu trebao prisegnuti novi državni odvjetnik Ivan Turudić. “Što se tiče tranzicije, to ide svojim tokom”, rekao je i dodao da Hrvoj Šipek ostaje na dužnosti glavne državne odvjetnice do kraja njenog mandata.

Upitan je o izjavama glavne europske tužiteljice Laure Kovesi.

“Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Nema nikakvog pritiska, ne znam uopće odakle ta teza. Tu je stvar što se nas tiče identična kao prije. Nema nikakvog pritiska. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti. Vidio sam da je i ona pohvalila Hrvatsku među 17 zemalja koje surađuju s europskim tužiteljima”, govori Plenković.

“Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac.

Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK”, rekao je – prenosi Index.hr.

“Da je bilo do Možemo i SDP-a, ne bi se obnovio jedan prozor na školi u Zagrebu”, izjavio je Plenković. “Trebali su nam reći – možemo li vam kako pomoći. Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u”, rekao je.

“Pitajte gradonačelnika Tomaševića koliko je puta bio u vladi u prvih šest mjeseci da bi se potrošila sredstva”, rekao je.

Ruga se novinarki, prepire se, razmiče mikrofone

Još je jednom upitan o EPPO-u: “Treba raditi tijelo koje je nadležno.”

Na pitanje odakle on zna da EPPO nije nadležan za 3D skeniranje kad on pripada izvršnoj, a ne sudbenoj vlasti nema odgovor, nego kaže da je “to svakome jasno”. “Zar mislite da bi revizija, ministarstva i agencije predsjedniku vlade koji ih traži očitovanje rekla da to nije EU novac, a da je EU novac”, kazao je.

Novinarka mu je potom počela govoriti što su sve nadležnosti EPPO-a i da je među tim nadležnostima i potencijalna šteta EU sredstvima.

“Kako su vas izbrifirali”, rekao je Plenković.

“Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom”, odgovorila mu je novinarka.

“Je, je sigurno”, rekao je cinično Plenković novinarki.

Nastavio se svađati s novinarkom.

Potom je počeo razmicati mikrofone. Maknuo je prvo Indexov mikrofon. Potom je maknuo mikrofon jedne televizije. To čini da bi demonstrirao razlike u nadležnostima o kojima se raspravlja s novinarima.

“Oporba je za nas govorila da smo korumpirani izdajnici, ja sad pitam po HDZ-ovim skupovima jesmo li mi korumpirani izdajnici. Izdajnici smo jer surađujemo s manjinama?” rekao je.

Upitan je kad će se znati koliko će biti žena na HDZ-ovim listama. “Kako to da niste slušali? Nije dobro da ništa ne slušate što govorim. Inače ste mi dragi, ali nije dobro što ne slušate”, rekao je. Potom je rekao kako je na početku rekao da je na županijskim organizacijama da predlože kandidate i kandidatkinje.

“Za zaštitu žena HDZ je napravio više nego cijela ljevica otkad je Hrvatske”, rekao je i spomenuo da su ratificirali Istanbulsku konvenciju.

Sada govori da je HDZ predvodnik po pozicijama žena u hrvatskoj politici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.