Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio pobjedu na izborima: “Na ovaj bizaran dan su se održali, zahvaljujući Milanoviću”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se nakon većine prebrojanih glasova obratio hrvatskim građanima prilikom čega je proglasio pobjedu HDZ-a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. “Ono što je bitno je da je HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima”, kazao je Plenković nakon čega je uslijedio aplauz.

Nakon više 90 posto prebrojanih glasova, HDZ ima 60 mandat iz 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, kao i tri mandata iz dijaspore. To ih čini ubjedljivo vodećom strankom po broju glasova na izborima za Sabor Hrvatske.

Na drugom mjestu je SDP (42) s koalicionim partnerima, a na trećem Domovinski pokret (14). Most ima 11, a Možemo 10 mandata. Izborni prag su prešli još IDS (3), NP Sjever (2) i Fokus (1).

Plenković je u izrazito veseo izborni štab HDZ-a u Zagrebu ušao uz popularnu pjesmu Eye of the Tiger i pljesak članova HDZ-a. Mnogi su njegov ulazak snimali telefonima, a voditeljica ga je najavila kao budućeg premijera. Nakon toga je pozdravio prisutne i obratio se javnosti.

“Ono što je bitno je da je HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima”, kazao je Plenković nakon čega je uslijedio aplauz.

Čestitao je “i onima koji su poraženi na izborima od HDZ-a”, prozvavši HDZ da su, “uz svu prolivenu žuč”, uspjeli osvojiti samo jedan mandat više.

“Izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima, prvo što je to bilo treći put da tražimo povjerenje od građana, a drugo što smo kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava. Ono što zabrinjava da i večeras, nakon što smo ih treći put porazili, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa”, poručio je.

“Zahvalio bih svim građanima koji su sudjelovali na izborima, koji su održani na ovaj bizaran dan, zahvaljujući MIlanoviću.

Ono što je bitno da je HDZ po treći put uvjerljivo pobjedila na parlamentarnim izborima. Sutra ujutro krećemo u formiranje parlamentarne većine kako bismo formirali treću Vladu”, rekao je.

“Kampanju smo vodili u konteksu kontantnog kršenja Ustava, ono što zabrinjava oni i dlaje govore o nekoj kvazi vladi spasa, umjesto da čestitaju, oni nastavljau s ovom retorikom, koja je kreiraal ozračje koje nije primjereno. Ono što želim obećati pozivam sve one stranke, a ne pokazuju isključivost. Na ovim izborima pobjedio je HDZ s našim partnerima.

Andrej Plenković dočekan je s pljeskom, a u dvoranu je ušetao uz pjesmu “Eye of the Tiger”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.