Premijer Republike Srpske Radovan Višković se očigledno ozbiljno preplašio: “Nema RS ako se odreknemo veta”

“RS ne može da prihvati mjere kojima bi bile ukinute njene nadležnosti u pregovorima na putu BiH ka Evropskoj uniji”, poruka je premijera RS Radovana Viškovića nakon što je u Brisel upućena Lista reformi za Plan rasta za zapadni Balkan u kojoj je usaglašeno 110 od 113 mjera. Preostale tri mjere, od kojih jedna predviđa ukidanje entitetskog veta praktično znači ukidanje RS, tvrdi Višković, a o tome čitajte u nastavku.

Sredstva za BiH iz Plana rasta za zapadni Balkan u visini od milijardu eura, neće biti doznačena dok ovdašnje vlasti ne ispune tri preostala uslova iz Liste reformi, upozorio je premijer RS.

-Ne morate nam dati milijardu evra o kojoj pričate, dajte nam 970 miliona, da bi nas obavijestitli da su te tri neusaglašene mjere “crvene linije” ispod kojih oni ne mogu ići i da je to uslov za Plan rasta i za pomoć BiH. Dok obavljam ovu poziciju ne mogu prihvatiti te tri mjere i ovo nije hir, ovo nije rušenje evropskog puta BiH od strane Republike Srpske, jer je riječ o iživljavanju nad Republikom Srpskom – rekao je Višković.

Košarac i dalje vjeruje.

-Vjerujem da će nam biti odobrena sredstva, ali isto tako nemoj da niko zamajava građane u BiH da će te dvije milijarde KM doći bez dodatnih uslova, one će se isplaćivati u tranšama – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

-Dakle rekli smo RAK, akcize, PDV i da se riješi to. Iz 2012. godine se Republici Srpskoj duguje 50 miliona KM. Dakle, ako oni završe sve što je dogovoreno oko budžeta, biće usvojen budžet. Ako ne završe biće kao što je do sada, šta da radimo, je li do nas, nije do nas – rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Nikšić ima svoje viđenje situacije.

-Postoje neka prethodna pitanja, koja traže ljudi iz Republike Srpske, o kojima smo pričali ranije, o raspodjeli sredstava što jeste pitanje unutar Federacije, ali to nije uslov ni formalno niti pitanje budžeta BiH – rekao je predsjedik SDP BiH Nermin Nikšić.

Usaglašavanja Liste reformi za dobijanje sredstava iz Plana rasta nije bilo lako, u početku bilo je čak 40 problematičnih mjera, svelo se na tri nerpihvatljive za RS. Ključna je zahtjev za ukidanje entitetskog veta, u početku u Savjetu za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću BiH – prenosi RTRS.

ČITAJTE I OVO: Ko je “jači” od braće: Izudin ili Hajrudin Ahmetlić, Hifa-Oil ili Hifa Petrol, sada je sve poznato

-A onda u sljedećem koraku će se to vjerovatno proširiti na Parlament i Dom naroda, u tom slučaju valjda nema niko naivan u Republici Srpskoj, predsjednik Vlade ili bilo ko, ko bi potpisao jednu takvu mjeru, jer bi u suštini potpisao ukidanje Republike Srpske – rekao je Višković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.